Nincs termék a kosárban!

Turbuly Éva: Zala vármegye közgyűlési jegyzőkönyveinek regesztái II. 1611-1655

Turbuly Éva: Zala vármegye közgyűlési jegyzőkönyveinek regesztái II. 1611-1655

Cikkszám : 9637226028
Kiadó:
Zala Megyei Levélrár
Fogyasztói ár1.000 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Zala megye közgyűlési jegyzőkönyvei regesztáinak második kötete az 1611 és 1655 közötti közgyűlési és törvényszéki bejegyzéseket tartalmazza. E feljegyzések a megye és a régió történetének fontos adatbázisai, információk sorával szolgálnak a helyi közigazgatás, a török elleni harcok, az egyes települések és családok történetéhez. A kötetet a gazdaság-, társadalom-, valamint a politika- és hadtörténet kutatói egyaránt haszonnal forgathatják.

A vármegyét, mint önigazgatási intézményt a közgyűlés képviselte és testesítette meg. Itt került sor a tisztviselők megválasztására és eskütételére. A közgyűlés gondoskodott az adók kirovásáról és beszerzéséről, a nemesi felkelések megszervezéséről, a végvárak ellátásáról, a szükséges ingyenmunka biztosításáról. Helyi szabályrendeletek útján szabályozta a mesteremberek áruinak és az élelmiszereknek az árát, rendelkezett az utak, hidak, töltések karbantartásáról, védte a köz- és vagyonbiztonságot.

A bíráskodás helyszíne a törvényszék volt, amely leggyakrabban határ-, adóssági, zálog- és osztályperekben, becsületsértések, hatalmaskodások, házasságtörések és gyilkosságok ügyében döntött. Az ugyancsak a jegyzőkönyvekben található törvényszéki bejegyzések, tanúvallatások érdekes, színes adatai további betekintést nyújtanak a 17. század első évtizedeinek zalai mindennapjaiba.

 

Oldalszám: 189

Kiadási év: 1996

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.