Nincs termék a kosárban!

Emlékezz! Emlékkönyv a pécs-baranyai zsidóság deportálásának 50. évfordulójára 1944-1994

Emlékezz! Emlékkönyv a pécs-baranyai zsidóság deportálásának 50. évfordulójára 1944-1994

Cikkszám : S963777081
Kiadó:
Jelenkor Kiadó
Fogyasztói ár4.000 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Hazai sokágú Holocaust-kutatásainknak nyeresége ez a kötet, amelyet a Pécs környéki Holocaust fél évszázados évfordulója alkalmából vesz kézbe a kedves olvasó.
A nagy összefüggések mellett a tragédia Budapesten kívüli fejezeteire, s ezeken belül is a helyi vonatkozásokra irányítja figyelmünket. Részint bemutatja az előzményeket, betekintést ad közvetlen közelből a történtekre, s összegzi a páratlan dráma öt évtizeden át fenntartott emléke megőrzésének módozatait.
A szörnyű eseményeknek kötetünk tanulmányainak egyetlen szerzője sem volt közvetlen szenvedő részese. így kutatásaik tárgya iránti vonzalmuk mellett meg tudták őrizni azt az objektivitást, amely minden tudományos kutatás előfeltétele, s ez a munkának egyik nagy erőssége.
E szerény köszöntő sorok írója viszont maga is akkoriban fiatal túlélője volt a rettenet idejének. A túlélők nemzedékének volt rabbija Pécsett 35 éven át. Közben természetesen a megpróbáltatásokat megjárt szülők gyermekeinek is tanítója lehetett, Életének majdnem a felét a Pécsi Hitközség szolgálatában töltötte.
Ha szabad irodalmi hasonlattal élnie, úgy az volt a feladata, ami Schiller Glocke-jának. Vivos voco... hívta az élőket, siratta a holtakat, s az élet s az emlékek villámcsapásai okozta sebeket igyekezett gyógyítgatni. Közben felnőtt egy ifjú nemzedék, kicsiny, de nékünk drága, amely keresi, építi a maga életét, de úgy, hogy a múltnak ma sem megkövesedett eszményeit és értékeit beleépíti a maga életébe. S közben itt van - itt vagyunk - a hegyről immáron lankadt léptekkel alávonulók kicsiny csapata. De a generációk találkoznak. Apák és fiúk szíve összedobban a múlt emlékeinek őrizetében, s a jövendő reménységeinek munkálásában.

Tartalom

KÖSZÖNTŐ (Dr. Schweitzer József)
Ha csak egy is (Csordás Gábor)
TANULMÁNYOK
Ormos Mária: Az Endlösung világnézeti alapja és politikai funkciója
Szita Szabolcs: A vidéki zsidóság deportálása történetéhez
Schweitzer Gábor: Hitközségi elit - városi elit
Dr. Krassó Sándor: Adatok a pécsi zsidóság pusztulásáról
VISSZAEMLÉKEZÉSEK
Dr. Krassó Sándor: Emlékek
Garai András: „Az ördög vigyorgott a lángokból..." (részletek egy visszaemlékezésből)
Wichterné Stellner Éva: Deportálásom története (részletek)
Sándor (Rosenberg) Ernő: Visszaemlékezésem a munkaszolgálatra, a pécsi gettóra, a haláltáborokra, a mártírokra (részlet)
FŐHAJTÁS
Dr. Vargha Dezső: Pécsi Holocaust-megemlékezések (1945-1993)
UTÓSZÓ (Dr. Vargha Dezső)

 

Oldalszám: 226

Kiadási év: 1994

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.