Nincs termék a kosárban!

Molnár Csikós László: Divatszavak - 222 újszerû szó és szójelent

Molnár Csikós László: Divatszavak - 222 újszerû szó és szójelent

Cikkszám : 9789639902152
Kiadó:
Tinta Kiadó
Fogyasztói ár1.419 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Szókincsünk folyamatosan változik, a meglévõ szavak egy része elavul, ugyanakkor nyelvünk nap mint nap újabb szavakkal gazdagodik. Némelyik az újak közül nagy karriert fut be, divatszóvá válik, és széles körben elterjed, mert illeszkedni tud nyelvünk rendszerébe. A meglévõ nyelvi elemekhez való hasonulás, az analógia mind a szavak keletkezésében, mind az idegen szavak meghonosodásában fontos szerepet játszik.
A Divatszavak 222 szó és szójelentés magyarázatát tartalmazza olvasmányos stílusban megírt szócikkekben. A tárgyalt szavak korunk számtalan területét felölelik, pl. kereskedelem: hipermarket; politika: ombudsman; technika: csip; sport: kung-fu; táplálkozás: multivitamin.
A szerzõ az eredet megadásán túl színes leírásokkal jellemzi a fogalom kialakulásának körülményeit. Az analógiával létrejött szavak esetén a hasonló felépítésûeket is feltünteti. A címszavakat különbözõ beszédhelyzetekbõl vett példamondatok sokasága szemlélteti. A szótári részt 1800 szót tartalmazó szómutató egészíti ki.
A kötet mindazok számára érdekes olvasmány, akik kíváncsiak az új keletû, gyakran használt szavak keletkezésének és elterjedésének történetére.

 

Oldalszám: 238

Kiadási év: 2008

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.