Nincs termék a kosárban!

Csicsay Alajos: Iskolatörténet

Csicsay Alajos: Iskolatörténet

Cikkszám : S8080621438
Kiadó:
Lilium Aurum Kiadó
Fogyasztói ár3.200 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

E könyv nem egyszerű iskolatörténet. Vezérfonala a magyar oktatáspolitika története az államalapítástól napjainkig. Ám a Kárpát-medence népei évszázadok óta egymással összekeverve élnek, s a modern nemzetté válás elindította az egymás könyörtelen bekebelezésének folyamatát. Felvetõdik a kérdés, hogy a nacionalizmustól átitatott nemzetállamokban van-e lehetõségük a kisebbségeknek a megmaradásra? Igen, ha az alábbi négy feltétel megadatik számukra:
- legyen saját alap- és középiskolai hálózatuk,
- birtokolhassák és művelhessék az írott szót, vagyis legyenek lap- és könyvkiadóik (rádió- és tévéműsoruk), azaz újságíróik, íróik és persze olvasóközönségük,
- legyenek kulturális szervezeteik és intézményhálózatuk.
- Végül, de nem utolsósorban, legyen politikai erejük, pártjuk, pártjaik, amelyek által részt vehetnek a törvényhozásban és a hatalomgyakorlásban is.
Nem lehet vitás, hogy a szlovákiai magyarság a felsorolt lehetőségekkel élve tudta átvészelni a huszadik századot. De mi lett a sorsa a többi kisebbségnek, a szlovákoknak, zsidóknak, cigányoknak, azaz romáknak, a kisebbségi értelmiségnek, köztük a pedagógusoknak a rájuk szakadt rendszerváltozások és határmódosítások következtében?
Érdemes elolvasni e könyvet, mert nemcsak válaszokat próbál adni, hanem újabb kérdések felvetésére, kutatásra is késztet.

 

Oldalszám: 276

Kiadási év: 2002

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.