Nincs termék a kosárban!

Buda Béla: Az elme gyógyítása - Kritikus pillantások egy különös orvosi szakterületre

Buda Béla: Az elme gyógyítása - Kritikus pillantások egy különös orvosi szakterületre

Cikkszám : ZS9789639365971
Kiadó:
Háttér Kiadó
Fogyasztói ár3.990 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Pszichiátria: betegségek és betegek, gyógyszerek és lelki terápiák, kórházak és rendelõk – sajátos világ az egészségügyön belül, a test, a lélek és a társadalom határterületein. Az elmúlt évtizedek sok változást, fejlõdést hoztak, de a 19. század végének szemléletmódjai és viszonyai még együtt élnek a 21. századéval, számos ellentmondást tapasztalható a tudomány és a gyakorlat között. Egy orvosi szakma tartja kézben az ellátást, miközben új segítõ szakmák mûködnek, mûködnének közre. A közvélemény tájékozatlan, a közfelfogás hárító, miközben a társadalom megoldásokat várna a krónikus és leépülõ betegek ellátásában, az öngyilkosság, az alkoholfogyasztás és a droghasználat megelõzésében, kezelésében.
Buda Béla könyve e problémakörbe igyekszik bevezetni az olvasót, azonban könyve nem csak a szakmabelieknek szól: szándéka éppen az, hogy a köztudatban, közbeszédben meglévõ háttérismeretekre utalva, különbözõ összefüggések és jelenségek metszeteit bemutatva az érdeklõdõ laikusok számára is érthetõvé tegye a helyzetet.
A pszichoterapeuta szerzõ nemcsak lassan félévszázados szakmai tapasztalataiból indul ki, hanem felhasználja korábbi szakirodalmi munkásságának részleteit is, köztük szaktudományos publikációkat is. Ezek azért is szükségesek, mert a problémafelvetés mellett a szerzõ szándéka a szaktudományi párbeszéd és vita megindítása.
Különös vállalkozás tehát a könyv: Buda Béla elkötelezett híve szakmájának, mégis a kritikai számvetés szükségességét hirdeti a jobbítás, a fejlõdés érdekében. „Keserédes” a hangnem, vállalt szubjektivitás váltakozik pontos dokumentációs törekvésekkel. A szelíd provokáció szándékos: ezekrõl a dolgokról õszintén, nyíltan, akár véleményeket ütköztetve is beszélni kell – ezt szeretné a könyv elõsegíteni.

 

Oldalszám: 404

Kiadási év: 2011

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.