Nincs termék a kosárban!

Buvári Márta: Kiejtési szótár és útmutató 15 magánhangzóval

Buvári Márta: Kiejtési szótár és útmutató 15 magánhangzóval

Cikkszám : S9630078953
Kiadó:
Bárczi Géza Alapítvány
Fogyasztói ár750 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

A két e-féle hang megkülönböztetése nem nyelvjárási jelenség. Ahol ismerik, ott a művelt emberek is így beszélnek. Ősi örökségünk, minden finnugor nyelvben megvan. Mivel helyesírásunk nem jelöli, a rádió és a televízió hatására, amelyek a budapesti kiejtést mutatják be mintaként, egyre erősebbe gazdagabb nyelvváltozat bomlása vidéken is. Ezt a folyamatot szeretné megállítani a Bárczi Géza Alapítvány többek között e kiadvány segítségével is.Ez a szótár normatív szándékkal készült. Az elõzmények és saját gyûjtés segítségével igyekeztünk a helyenként eltérõ változatokból a legáltalánosabban használtakat kiválasztani, amelyeket köznyelviként ajánlani tudunk. Néhány szónál meghagytuk a választási lehetõséget.
A szószedetben csak tõszavak szerepelnek a rájuk jellemzõ kötõhangokkal együtt. A nõi és férfi keresztneveknél ugyancsak fel van tüntetve a kötõhang. Külön háromféle elrendezésben – elölrõl és hátulról kezdõdõ betûrendben, valamint fajtánként vannak felsorolva a toldalékok szintén kötõhanggal együtt, ahol a kötõhang a toldalékra jellemzõ. A toldalékok után lehetséges kötõhang is ki van téve. Így bármely képzett, ragozott vagy összetett szó elõállítható. A kötet végén gyakorlati útmutató is található a ragozásra példákkal, összevetve a mély hangrendû párhuzamos alakokkal.
A bevezetés részletesen ismerteti a történeti elõzményeket, az érveket, kutatási eredményeket, a szótár készítésének módját és használatát.

 

Oldalszám: 182

Kiadási év: 2001

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.