Nincs termék a kosárban!

A magyar nyelv nagyszótára II. - A-Azsúroz

A magyar nyelv nagyszótára II. - A-Azsúroz

Cikkszám : S9639074403k
Kiadó:
MTA Nyelvtudományi Intézet
Fogyasztói ár9.980 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

A magyar nyelv nagyszótára a magyar nyelvtudomány eddigi legnagyobb szótári vállalkozása, amely a magyar lexikográfiai gyakorlatból még hiányzó, új mûfajt képvisel. Történeti jellegû értelmezõ szótárként legfontosabb feladata a szavak jelentéstartalmának kibontása és e jelentések viszonyrendszerének ábrázolása. Mûfajából következõen nem csupán a mai nyelvállapot szókészletét tükrözi és elemzi a lexikográfia eszközeivel, hanem címszóállományában, szótárazott jelentéseiben és példamondataiban egyaránt túlnyúlik a szinkrónia határain, és történeti dimenziót érvényesít, amikor az elmúlt csaknem 230 esztendõ szókincsébõl merít.
A Nagyszótár egyedülálló a magyar értelmezõ szótárak között a tekintetben is, hogy - mint szövegbázisra, ún. korpuszra épülõ szótár - konkrét nyelvi anyag elemzése alapján készíti el a szavak lexikográfiai leírását, és minden címszava valamennyi jelentését, értelmezett egységét korrekt bibliográfiai hivatkozással ellátott példamondattal illusztrálja.
Ez a régóta várt, hézagpótló, a magyar nyelvtudomány nagy adósságát törlesztõ mû nem csupán a nyelvészet - különösen a szótörténet -, az irodalomtudomány és  társtudományaik kutatóinak lehet majd fontos segédeszköze, hanem a nyelvtanulóktól a kultúrhistória iránt érdeklõdõkig sokak számára lesz haszonnal forgatható mû.

 

Oldalszám: 1550

Kiadási év: 2006

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.