Nincs termék a kosárban!

Szomszéd András (szerk.): Jobbágyvilág Nógrádban - Tájékoztató a levéltárban őrzött XVII-XIX. századi feudáliskori összeírásokról

Szomszéd András (szerk.): Jobbágyvilág Nógrádban - Tájékoztató a levéltárban őrzött XVII-XIX. századi feudáliskori összeírásokról

Cikkszám : S9630144069
Kiadó:
Nógrád Megyei Levéltár
Fogyasztói ár950 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

A Nógrád Megyei Levéltár eddigi forrásközlõ kiadványaitól merõben eltérõ tartalmú és szerkezetû kötetet tart kezében az olvasó. Óhatatlanul felmerülhet a kérdés, hogy mi indokolta az eltérést a már jól bevált és megszokott közlési módtól.
A válasz a következõ. Több éves feltáró és rendezõ munka eredményeként a nemesi vármegye közgyûlési iratai közül dr. Schneider Miklós levéltárigazgató kezdeményezõ és irányító közremûködésével kigyûjtött, és elkülönített irategyüttessé alakítottuk azokat az iratfajtákat - Összefoglaló néven összeírásokat -, amelyek vagy az egész megyére, vagy annak csak egy részére, pl. egy járásra, esetleg csak egyetlen település népességére, vagyoni állapotára vonatkozó számszerû adatokat tartalmaztak a XVII. századtól a XIX. század közepéig.
Célunk ezzel az volt, hogy segítsük a kutatókat abban, hogy ne kelljen több folyóméternyi iratot hosszú és fáradságos munkával átnézniük ahhoz, hogy egy-egy speciális témára, vagy egy településre vonatkozó adatokat feltárhassanak.
Amikor a feltáró munkával végeztünk, arra a gondolatra jutottunk, hogy a helytörténeti kutatások elõsegítésére valamilyen formában közzé is kellene tennünk az összeírásokat. Arra nem vállalkozhattunk, hogy minden összeírást közlünk, hiszen ez több tízezer nyomtatott oldalt tenne ki. Azt viszont vállaltuk, hogy községsorosan közöljük a levéltárunkban tárolt számszerû adatokat tartalmazó dokumentumok tárgyát, évkorét és levéltári jelzetét.
A gondolatot tett követte, és a kiadvány elõkészítése még 1981-ben megindult. Közben dr. Schneider Miklós 1981. június 16-án váratlanul elhunyt, így e kötet összeállításánál már csak ötleteit, elképzeléseit tudtuk megvalósítani. Konkrét észrevételeit sajnos már nem tehette meg.

Tartalom

Bevezetés
Községsorok
Füleki járás községeinek összeírásai
Kékkői Járás községeinek összeírásai
Szécsényi járás községeinek összeírásai
Függelék
(A felsorolt összeírásfajták keletkezéstörténetének, legjellemzőbb rovatainak, év- és számkörüknek ismertetése.)
IV.1.B. Közgyűlési iratokból kigyűjtött összeírások
IV.7.B. Nógrád vármegye adószedőjének - számvevőjének iratai
IV.7.C. Egyéb összeírások
IV.7.F. Katonai terhekkel kapcsolatos összeírások
Az összeírásokban szereplő idegen vagy kevésbé ismert fogalmak jegyzéke.
Városok, községek és lakott helyek betűrendes mutatója

 

Oldalszám: 260

Kiadási év: 1989

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.