Nincs termék a kosárban!

Pethő Tibor: A Magyar Nemzet története 1938-2018

Pethő Tibor: A Magyar Nemzet története 1938-2018

Cikkszám : S9789634751168
Kiadó:
Jaffa Kiadó
Fogyasztói ár4.490 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

A 2018 tavaszán megjelenését beszüntető Magyar Nemzet az elmúlt nyolcvan év hazai napilappiacán páratlan kuriózum.
Sőt, a lap jóval több, mint egy napilap. A magyar és a világtörténelem egyik fordulópontján, közvetlenül a második világháború kitörése előtt, 1938-ban indult útjára, és azóta, függetlenül a politikai és társadalmi berendezkedés radikális változásaitól mindig központi szerepben volt, mélyen tükrözve és egyben alakítva is az eseményeket - pedig közben volt egy Rákosi- és egy Kádár-rendszer is. A szinte azonnal kialakult legendájához, az általa betöltött szerephez éppúgy ragaszkodtak a hatalom mindenkori birtokosai, mint a lapot tartalommal megtöltők. A lap története egyben izgalmas mélyfúrás az elmúlt nyolcvan év magyar történelmébe és szellemi folyamataiba.
Alapítója, Pethő Sándor a Times, a Neue Zürcher Zeitung tapasztalatait felhasználó első magyar világlapnak gondolta el. Olyan újságnak, amely a hazai politikai eseményeket a külpolitika eseményeibe ágyazva elemzi, értelmezi. A születő, konzervatív-liberális, keresztény szellemiségű, a nemzeti kérdésekkel kiemelten foglalkozó lap terjedelmes külpolitikai rovattal rendelkezett.
A hazai világlapról szőtt elképzeléseket a második világháború kitörése keresztülhúzta. Néhány éven belül viszont a Magyar Nemzet vált az ország legnagyobb hatású náciellenes orgánumává.
Az 1944-es betiltás után egy esztendővel újjászülető lap, amíg tehette - 1948 tavaszáig - ugyanolyan határozottan lépett fel a kommunista egyeduralmi törekvésekkel szemben. A későbbiekben is a pártsajtóhoz képest meglévő mássága, a letűnt polgári világot idéző stílusa, hangvétele emelte ki a szocializmus médiavilágából, tette érdekessé olvasói előtt.
A Magyar Nemzet fennállásának nyolc évtizede alatt nagy részt olyan körülmények között volt kénytelen működni, amikor az országban vagy korlátozták a sajtószabadságot vagy egyáltalán nem - legfeljebb a kiskapukat megtalálva - lehetett a hivatalostól eltérő nézeteket hangoztatni. Az újság a kiskapukat kihasználva, felélesztve háború alatt az olvasók tájékoztatására rendszeresen használt "becsempészett őszinte mellékmondatok" hagyományát szólalt meg - amikor megtehette a szocialista rendszer idején is.
A kilencvenes évektől - éppen mert mindenki magáénak érezte és akarta a patinás márkanevet - a lapra megpróbáltatásokkal teli korszak várt. A Magyar Nemzet a Napi Magyarországgal való 2000-es egyesítés nyomán megerősödött, ám idővel egyre inkább elköteleződött egyetlen politikai erő irányába. A 2015-ös fordulatot követően függetlenségének helyreállításával sikerült korábbi tekintélyét visszaszereznie. A szellemében az alapítók céljaihoz visszatért Magyar Nemzetet két nappal a 2018-a választás után zárta be tulajdonosa, aki azóta el is adta médiumait. A Magyar Nemzet folytatásaként a lap korábbi újságírói idén májusban létrehozták a Magyar Hangot.

Tartalom

Bevezetés
1938-1944: a Magyar Nemzet születése
1945-1949: koalícióban „...még a Magyar Nemzet nélkül is megélünk...”
1949-1956: polgári csökevény „Szükség van a Magyar Nemzetre, mint a Szovjetunióban az Izvesztyijára”
1956: a Magyar Nemzet a forradalomban „Instrukciókat többé semmilyen szervtől nem fogadunk el”
1957-1972: egyre lazuló pártosság „A legpártosabb pártonkívüli”
1973-1982: ahogy lehet - Pethő Tibor főszerkesztó'ségének első évei
1982-1989: rendszerváltók
„A szövetségi politika egyben ideológiai párviadal is”
1990-2000: önpusztító évek
„...ha a Bonnier veszi meg, akkor liberális lap lesz, ha az Hersant, akkor konzervatív..
2000-2018: egyesítve
„Itt nincs kézivezérlés, telefonálgatás”
Kronológia
Kislexikon
Jegyzetek
Névmutató
Képek

 

Oldalszám: 525

Kiadási év: 2018

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.