Nincs termék a kosárban!

FONS 2003/2. - Tanulmányok Bak Borbála tiszteletére

FONS 2003/2. - Tanulmányok Bak Borbála tiszteletére

Cikkszám : 1217-8020-2003/2
Kiadó:
Szentpétery Imre Történettudományi Alapítvány
Fogyasztói ár600 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Bak Borbála 60. születésnapjára

Szinte hihetetlenül hangzik: a mindig fiatalos lendületű, fáradhatatlan, munkát munkára halmozó, a hallgatókat saját érdekükben keményen kezelő, de ugyanakkor érdekeiket mindig szem előtt tartó Tanárnő 60 éves! Sokan vagyunk a pályán, legyen az kutatói, oktatói, levéltárosi, könyvtárosi vagy éppen pedagógusi, akik mindnyájan szeretettel gondolunk vissza a Tanárnő sok szellemi útravalót adó óráira, a vele folytatott nagyszerű szakmai és baráti beszélgetés eh-e. Úgy véljük igenis rang az, ha valaki magát "Bak Bori tanítvány"-nak nevezheti.
Folyóiratunk szellemiségében sokat köszönhet az Ünnepeltnek. Szerzőink, kollégáinkközül mindannyian életre szóló indíttatást kaptunk a Tanárnőtől: hogyan kell történeti kutatásokat végezni, cédulázni, bibliográfiát összeállítani, az eredményeket tudományos igénnyel formába önteni, közép- és kora újkori levéltári és kézirattári kútfőket ('Fons' - fontes') olvasni, átírni, közzétenni, régi és modern térképeket „olvasni", forrásként felhasználni, Magyarország múltjának kutatásában történeti földrajzi szempontokat figyelembe venni.
A szerkesztőség szeretett volna egy, az Ünnepelthez méltóbb kötettel tisztelegni - akár jelen évfolyam számainak összevonásával -, erre azonban idén a folyóirat anyagi alapját megteremtő pályázati rendszer nem adott lehetőséget. Emiatt a szerkesztőség úgy döntött, hogy a közelmúltban a Tanárnő témavezetésével diplomázó, illetve tudományos fokozatot szerzett tanítványát kéri fel arra, hogy az Ünnepelt által oktatott és műveit szakterületek köréből tiszteljék meg írásukkal folyó-iratunkat. Úgy véljük, hogy ezzel a legméltóbb módon emlékezhetünk Bak Borbála Tanárnő eddigi egyetemi és kutatói pályafutására.

A szerkesztőség

Tartalom

Tanulmányok Bak Borbála tiszteletére
Oross András: A Rákos-patak és vízgyűjtő területének történeti földrajzi vázlata 191
Pálffy Géza: Egy fontos adalék történeti földrajzunk és közigazgatás-történetünk históriájához: az 1558. évi horvát-szlavón közös országgyűlés meghívólevele 233
Boros Zoltán: Sennyey Ferenc magyar nyelvű leveleinek kutatási tapasztalatai 249
Török Enikő Selmecbánya 1738-as térképe 277
Reisz T. Csaba: Magyarország rövid földrajza A Compendium Hungáriáé geographicum ismertetése 291
Kis Péter: Bak Borbála szakirodalmi munkásságának válogatott bibliográfiája (1973-2003) 319

 

Oldalszám: 133

Kiadási év: 2003

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.