Nincs termék a kosárban!

FONS 2001/2. - Történeti források a XX. századról

FONS 2001/2. - Történeti források a XX. századról

Cikkszám : 1217-8020-2001/2
Kiadó:
Szentpétery Imre Történettudományi Alapítvány
Fogyasztói ár500 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

A Fons, a magyar történelem megismerését elősegítő forrásközlésekre és elsődleges forrásfeldolgozó tanulmányokra szakosodott folyóiratként, kiemelt feladatának tekinti, hogy állandóan napirenden tartsa a forráskiadás, e kellő szakmai becsületét, úgy tűnik, lassan ismét visszanyerő műfaj elméleti-módszertani kérdéseit és aktuális problémáit. Ezért örömmel ad helyet a Politikatörténeti Intézetben 2000. december 14-15-én megrendezett, "Történeti források a XX. századról" című konferencián elhangzott előadások bővített változatának. E rendezvénnyel a forráskiadás terén komoly érdemeket szerzett Politikatörténeti Alapítvány méltó módon ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját.
A konferencia nem annyira a XX. századi történelem forrásbázisának áttekintését, hanem elsősorban a rendszerváltás óta eltelt időszak forráskiadási teljesítményének értékelését és a feladatok megvitatását tűzte ki célul. A külföldi forráskiadványokról szóló szekció igen tartalmas és informatív beszámolóit az 1945 előtti, illetve utáni magyar történelemmel foglalkozó forráskiadványokat tárgyaló szekciók követték, a konferencia második napján pedig a módszertani kérdések kerültek terítékre (melyeket óhatatlanul érintett valamennyi korábbi előadás is), zárásként pedig a forráskiadás terén meghatározó szerepet játszó műhelyek képviselő számoltak be a XX. századot érintő aktuális terveikről és gondjaikról. Ez utóbbi szekció legfőbb tanulsága talán az, hogy a jövőbeni munka kellő tervszerűsége érdekében rendszeres időközönként - legalább két-három évenként - szükség lenne ilyen jellegű, információcsere célját szolgáló megbeszélések szervezésére.
Mivel csak azok az előadások kerülhettek jelen számunkba, melyeknek írásos változatát a szerzők időben elkészítették, a közölt anyag nem tükrözi teljes mértékben a konferencia tematikai és gondolati gazdagságát. Különösen sajnálatosnak tartjuk, hogy a szomszédos országok forráskiadványairól szóló, a magyar történészek zöme számára újszerű információkban bővelkedő előadások egyikét sincs módunk közzétenni.
"A történeti források kiadásának módszertani kérdései" címet viselő 2000. évi 1. számunk után ez a második alkalom, hogy folyóiratunk különszámot szentel az elméleti, módszertani és historiográfiai kérdéseknek. A történészi érdeklődés és a történetírói műfajok változásai, az újszerű források, új adathordozók, a forráskiadás új technikai lehetőségei egyre több olyan kérdést vetnek fel, melyekre nézve a szakma egyelőre még annyira sem rendelkezik kidolgozott szabályokkal, általánosan elfogadott normákkal, mint a „hagyományos" iratkiadványok esetében. A jövőben is szeretnénk fórumot biztosítani a szakmai normateremtés munkájához.

A Szerkesztőség

Tartalom

Bevezető 147
Ormos Mária: Az irat-kiadványokról 149
Baráth Magdolna: 1945 utáni források kiadása Oroszországban 157
Székely Gábor: Újabb német forráskiadványok a XX. század történetéről 167
Pankovits József: Forrásközlések a XX. századi Olaszországról 179
Harsányt Iván: Bőség és hiány zavara a XX. századi Spanyol történelem dokumentációjában 189
Borhi László: A hidegháborúra vontkozó forráskiadás helyzete az Egyesült Államokban 203
Varga Lajos: A Magyar szociáldemokrácia 1945 előtti tevékenységével kapcsolatos forráskiadványokról 207
Gergely Jenő: A jelenkori Magyar katolikus egyháztörténeti források kiadásának kérdéséhez 211
Föglein Gizella: A Magyarországi nemzetiségi kérdés második világháború utáni történetének jogforrásai (1945-1993) 219
Varga Zsuzsanna: Gazdaságtörténeti forráskiadványok 1945-2000 225
Ripp Zoltán: Módszertani problémák a forráskiadásban 235
Varga László: Forrásközlés és a személyes adatok védelme 249

 

Oldalszám: 108

Kiadási év: 2001

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.