Nincs termék a kosárban!

Csomor Erzsébet - Kapiller Imre (szerk.): '56 Zalában - A forradalom eseményeinek Zala megyei dokumentumai 1956-1958

Csomor Erzsébet - Kapiller Imre (szerk.): '56 Zalában - A forradalom eseményeinek Zala megyei dokumentumai 1956-1958

Cikkszám : 993722623
Kiadó:
Zala Megyei Levélrár
Fogyasztói ár1.500 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Dokumentumkötetünk elkészítésekor alapvetően arra a forrásbázisra támaszkodtunk, amely 1990/91 év folyamán a Soros Alapítvány támogatásával készült. Az akkori feltáró munka a Zala megyei Levéltárban őrzött közigazgatási illetve ügyészségi iratokra, valamint a - máig is - Megyei Bíróság irattárában őrzött periratokra terjedt ki. A munka eredményeként a dokumentumokból készült több ezer fénymásolat egy példánya az OSZK '56-os gyűjteményében a kutatók rendelkezésére áll. Ez a gyűjtemény azonban értelemszerűen nem tartalmazza azokat a dokumentumokat, amelyek a kutatás megindulásakor, különböző okokból (az iratok rendezettsége, kutatási korlátozások) számunkra is hozzáférhetetlenek voltak. Az azóta letelt időben azonban lehetőségünk nyílt a korábban hozzáférhetetlen iratok feltárására is. így kutatást végeztünk a Hadtörténelmi Intézet Levéltárában, a Belügyminisztérium Történeti Irattárában, a Politikatörténeti Intézet Levéltárának vonatkozó irategyüttesében. Ugyancsak lehetővé vált az - azóta a Zala megyei Levéltár kezelésébe került - MDP, illetve MSZMP Zala megyei Bizottsága vonatkozó iratainak feltárása is.

Kötetünkben mindazokat a történeti forrásokat felvettük, amelyek 1956. október 23-tól, az eseményekkel egyidőben születtek, továbbá mindazon iratokat, amelyek november 4-i szovjet megszállást követően a forradalom "utóvédharcának" dokumentumai. Nem tekintettük feladatunknak a megtorlás részletes -személyre bontott - bemutatását, a közölt forrásokkal csupán a tendenciákat kívántuk bemutatni.

Minthogy az eseményeket követő időszakban az egykorú dokumentumok jelentős része (elsősorban önvédelmi okokból) megsemmisült, ezért főleg a kisebb településeken, üzemekben, intézményekben végbemenő történésekről döntően a korabeli sajtó alapján lehetséges csak tájékozódni.

 

Oldalszám: 538

Kiadási év: 1996

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.