Nincs termék a kosárban!

Bagi Zoltán Péter: Pápa a Fuggerzeitungokban 1573-1604

Bagi Zoltán Péter: Pápa a Fuggerzeitungokban 1573-1604

Cikkszám : S2020112611039
Kiadó:
Jókai Mór Városi Könyvtár, Pápa
Fogyasztói ár2.980 Ft
Ár / kg:

"Az információ hatalom”. Ezt a toposszá „nemesedett” axiómát nem csupán a mai, információs társadalom résztvevői, alakítói ismerik és alkalmazzák, hanem már a 16-17. században is teljesen nyilvánvaló volt a döntéshozók számára. Oly annyira, hogy fizetni is hajlandók voltak a hírekért. Megbízott hírírók (.Novellant) dolgoztak, akik az információkat lapokon küldték, amelyeket aztán a megrendelők (vagy mai szóval élve előfizetők) számára egybe kötötték. Nem véletlenül tekintik ezt a kort egyes kutatók az „információs robbanás” korszakának.
Ilyen hírgyűjtemény az úgynevezett Fuggerzeitungok. A név nem véletlenül lehet ismert a korszak története iránt érdeklődők számára, hiszen a gyűjtemény névadója a Fugger család a 16. század elejétől fontos szerepet játszott a Német-római Birodalom és egész Európa történetében.
Így azon sem lepődhetünk meg, hogy az augsburgi kereskedő és bankár család tagjai igen nagyra értékelték a pontos, megbízható és gyors híreket. Az iratok egybegyűjtését és egyben a Fuggerzeitungok létrejöttét egy testvérpár, Philipp Eduard Fugger (1546-1618) és Octavius Secundus Fugger (1549-1600) gyűjtőtevékenységének köszönhetjük.
A vizsgált időszakban, azaz 1573 és 1604 közötti évekből összesen huszonhét különböző helyről összesen 204 jelentést küldtek a Fuggereknek, amelyben Pápával kapcsolatos információkat találhatunk. A legtöbb híradás, azaz kilencvenhárom Bécsből futott be Augsburgba. A második legtöbb hír a császári udvarból, azaz Prágából húsz, míg Győrből tizenegy, Pozsonyból tíz, Komáromból pedig nyolc származott. Pápa városából csak hat levelet küldtek. Érdemes még kihangsúlyozni, hogy harminckét híradás érkezett hadi táborokból. Ezek közül hét Pápa 1597., míg négy az 1600. évi ostroma idején keletkezett. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ez a tizenegy hír a legpontosabb, hiszen első kézből származott.

Tartalom

Bevezetés
Fuggerzitungok és Pápa
Néhány, az iratokban előforduló fogalom magyarázata
A koppányi rajtaütés
Mikor eshetett el Pápa? 1594. szeptember 29-én vagy október 3-án?
Az erősséget elhagyók sorsa
A Pápára 1594 és 1597 között rendelt oszmán had létszámának kérdéséhez
Pápa visszafoglalásának terveiről érkezett hírek a Fuggerzeitungokban 1594 tele és 1597 nyara között
A pápai zsoldoslázadás előzményei
A somlóvásárhelyi tárgyalás az 1601. évi Fuggerzeitungban
Függelék
Felhasznált levéltári források és rövidítési jegyzéke
Felhasznált irodalom
Helynévmutató
Személynévmutató

 

Oldalszám: 242

Kiadási év: 2020

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.