Nincs termék a kosárban!

Á. Varga László, Pásztor Cecília: Az 1956-os forradalom Nógrád megyei okmánytára II/1-2.

Á. Varga László, Pásztor Cecília: Az 1956-os forradalom Nógrád megyei okmánytára II/1-2.

Cikkszám : S9637243356
Kiadó:
Nógrád Megyei Levéltár
Fogyasztói ár4.500 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Á. Varga László, Pásztor Cecília: Az 1956-os forradalom Nógrád megyei okmánytára II/1-2.
1956. október 24-november 13.
1956. november 14-1957. január 16.

"Ötvenhat." Negyvenötödik, évfordulójára emlékezünk ebben az esztendőben, mégis sokan úgy gondolják: korai még foglalkozni vele. Mi, a kötet készítői inkább úgy véljük: korai még értékelni '56-ot.
Amit most az Olvasóknak nyújtunk, egy bőséges dokumentum-gyűjtemény, válogatás a forradalom Nógrád megyei forrásaiból. A majd fél évszázada történteket maguk a dokumentumok "mesélik el", rendkívüli változatosságuk az események sokszínűségéről tanúskodik. Minden falunak, városnak megvan a saját "ötvenhata". Ez a sokakban megérlelődött gondolat most valóban szilárd alapokat kap, élesen megmutatkozik város és falu, ipari, bánya- és mezőgazdasági vidékek forradalmának különbözősége. A "felszabadulást" követő, tizenkét esztendőn át tartó léleknyomorítás után törtek felszínre az indulatok - hol így, hol úgy.
A forradalom egynéhány napját, momentumát, a háttérben meghúzódó, ám figyelmen kívül korántsem hagyható gazdasági, társadalmi sajátosságokat a források olykor nem engedik láttatni. Ezek sem vesznek azonban homályba: az okmánytárat egy alapos, a helyi forradalom összefüggéseit, a pártszerveződéseket, a fegyveres testületek forradalomhoz való viszonyulását is bemutató tanulmánykötet vezeti be. Ezzel igyekszünk pótolni a félezernyi eredeti dokumentum által összeálló kép hiányos részeit, fehér foltjait.
Ha nem is túl élvezetes minden egyes dokumentum önmagában, összességük egy eddig legfeljebb csak sejtett nógrádi ötvenhatot tár elénk, napról napra, faluról falura, üzemről üzemre - emberről emberre.

 

Oldalszám: 436

Kiadásiév: 2001

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.