Nincs termék a kosárban!

Tóth István Zsolt, Solymár Imre, dr. Szőts Zoltán, Chiebovics Miklós: Perczel Mór szülőházának és parkjának botanikai és történeti nevezetességei Bonyhádon

Tóth István Zsolt, Solymár Imre, dr. Szőts Zoltán, Chiebovics Miklós: Perczel Mór szülőházának és parkjának botanikai és történeti nevezetességei Bonyhádon

Cikkszám : 9786150129587
Kiadó:
Völgységi Múzeum
Fogyasztói ár2.500 Ft
Ár / kg:

A könyv Perczel Mór bonyhádi szülőházáról és parkjáról szól, és egyben a város második arborétumának kialakítását is szolgálja. Egy 1985-ben született ötlet és tanulmány alapján most kerül megvalósításra. Ezáltal Bonyhád városát két arborétum gazdagítja.

Az első arborétum a Perczel kertben - Perczel Mór utca 50. - 2019-ben került átadásra.
Ugyancsak 2019-ben jelent meg az első arborétumról szóló könyv „A BONYHÁDI PERCZEL KASTÉLY PARKJÁNAK BOTANIKAI ÉS TÖRTÉNETI ÉRDEKESSÉGEI” címmel.

A kúria és parkja a Perczel Mór utca 44. alatt található. Jelenlegi főbejárata a Madách Imre utcából nyílik a Városi Sportcsarnok felől. A kúria több mint 200 éves múltra tekint vissza.

Ezzel a kiadvánnyal előkészítjük, hogy a park botanikai, oktatási és ismeretterjesztési célra is alkalmas arborétummá váljon tájékoztató táblák és térkép kihelyezésével, „Perczel kúria arborétuma” elnevezéssel. Térképet és fotókat tartalmazó nagyméretű tájékoztató tábla, valamint a jellegzetes fák előtt kisméretű tűzzománc táblák segítik az ismeretszerzést. Továbbá célunk még, hogy általános, figyelemfelhívó rövid tájékoztató legyen elérhető a következő honlapokon: www.bonyhad.hu,vot.hu, bonyhadisportcentrum.hu Ez a kiadvány tartalmaz egy GPS koordinátákkal ellátott listát, és egy térképvázlatot a legjellegzetesebb 33 növényről. Ezek segítik a helyszíni tájékozódást. A kiemelt növényekről fotókat és részletes leírásokat, valamint a többi növényről felsorolást és rö\id leírásokat tartalmaz. A második részben egy helyörténen tanulmány olvasható a Perczel családról, Perczel Mór szülőházáról és a parkjáról.

Tartalom

ELŐSZÓ. AJÁNLÁS. KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS
BEVEZETÉS
AZ ARBORÉTUM JELLEGZETES NÖVÉNYEI ÉS KOORDINÁTÁI
AZ ARBORÉTUM JELLEGZETES NÖVÉNYEINEK TÉRKÉPVÁZLATA
AZ ARBORÉTUM JELLEGZETES FAFAJAI, CSERIÉI ÉS FOTÓI
FÁK ÉS CSERJÉK
NÖVÉNYRENDSZERTANI BEMUTATÁSA A PERCZEL CSALÁD, A KÚRIA ÉS A PARK RÖVID TÖRTÉNETE
A PARK A LEGNAGYOBB KITERJEDÉSE IDEIÉN
A VÉDETTÉ NYILVÁNÍTÁS ELŐTTI ÉVTIZEDEK
A VÉDETTÉ NYILVÁNÍTÁS UTÁNI ÉVTIZEDEK
A NÖVÉNYEK BETŰRENDES ÚTMUTATÓJA
IRODALOMTEGYZÉK

 

Oldalszám: 156

Kiadási év: 2021

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.