Nincs termék a kosárban!

Simon Katalin: Bor mindenkor! Szőlőművelés, borkultúra a fővárosban a 17. század végétől napjainkig

Simon Katalin: Bor mindenkor! Szőlőművelés, borkultúra a fővárosban a 17. század végétől napjainkig

Cikkszám : S9786155635236
Kiadó:
Budapest Fõváros Levéltára
Fogyasztói ár4.990 Ft
Ár / kg:

Budapest Főváros Levéltára 2021-ben nyitotta meg a Bor mindenkor! című kiállítását, amely a fővárosi szőlő- és borkultúra múltját mutatta be. A kiállításon megelevenedett az egykor nemzetközi hírű budai vörösbor, régmúlt szüretek, filoxéravész és a kocsmák letűnt világa. A kiállításhoz gazdagon illusztrált katalógus készült, amelyet élvezettel lapozhat mind a szakember, mind pedig a fővárosa története iránt érdeklődő olvasó.

Tartalom

Előszó
A szőlőművelés kezdetei 1686 után Pest-Budán és Óbudán
Akiknek a budai bor feltámadását köszönhetjük
A budai borvidék filoxéra előtti szőlőfajtái
A szőlőművelés menete a filoxéra előtti időkben
Szüret a városegyesítés előtti Budán és Óbudán
A szőlő és a vallásos élet
A professzionális bortermelés megjelenése Pest-Budán
A budai borvidék végzete: a filoxéra
A borkereskedelem jelentősége a 18-19. századi városi társadalomban
A vendégfogadók, kocsmák, csapszékek, magán bormérések világa
Hogyan működött egy fogadó?
Vendéglősök, kocsmárosok és társulataik
Írók, költők és színészek a tabáni kiskocsmákban
Jókai Mór, Krúdy Gyula és a budai bor
Mérték vagy méreg: a változó alkoholfogyasztási szokások nyomában
Az első pesti-budai pezsgőgyárak
A Törley-legenda
Sorsközösség: Törley és Francois
Budafok öröksége
A fővárosi borászat helyzete 1945 után
Bor és pezsgő a Kádár-korszakban
A borkultúra feltámasztása
Felhasznált források és irodalom
Summary

 

Oldalszám: 166

Kiadási év: 2022

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.