
Nincs termék a kosárban!
Az összefoglaló a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium 1998. évi rendelésére készült. Célja, hogy bemutassa a környezetvédelem és az agrártermelés kapcsolatát, rámutasson azokra a témakörökre, amelyeket az EU-csatlakozás igénye alapján is tovább kell művelni, felvázolja azokat a problémákat, melyek egyértelművé teszik a környezetvédelem emberközpontúságát, jelen esetben a környezetgazdálkodás-élelmiszertermelés és a népegészségügy összefüggését.
Tartalom
A program keretében elkészült tanulmányok jegyzéke
Előszó
Kovács Ferenc: Bevezetés
Kovács Ferenc: Általános szempontok
Az agrártermelés és a környezet kapcsolata
A téma feldolgozásának szempontjai
Történeti áttekintés, főbb környezetgazdálkodási irányzatok, eredmények
Környezetvédelmi törvény, életminőség
Nemzetközi helyzetkép
Kádár Imre, Németh Tamás: A talaj védelmének fontossága
A talajt érő gyakoribb szennyeződések
Kadmium (Cd) terhelési vizsgálatok és az egyéb toxikus elemek a talajban
A talajok egyéb toxikus anyagokkal való szennyeződése
A környezet terhelése foszfor és nitrogén tartalmú anyagokkal
Nitrogén (N02) terhelési vizsgálatok
Kovács Ferenc - Mesterházy Ákos: A környezet szennyeződése penészgombákkal és mikotoxinokkal
A penészgombák és a mikotoxinok gazdasági kártétele
Élelmezés és egészségügyi (humánegészségügyi) vonatkozások
Rákkeltő (karcinogén) hatás
Fejlődési rendellenességet, szaporodási zavarokat okozó hatás
Ellenálló képesség csökkenés, immunszupresszív hatás
Ételmérgezések
Foglalkozási ártalmak
Idegrendszeri ártalmak
Környezeti terhelés, humán kockázatbecslés
Potenciális humán kockázatok
A fuzárium (mikotoxinok) okozta járványok és veszélyek csökkentése
A mikotoxinhatás közömbösítésének lehetőségei
A mikotoxinok szelektív csökkentése
A növényvédelem lehetőségei a környezet-terhelés csökkentésében
A peszticidhasználat szükségessége és feltételei
Dohy János, Wittmann Mihály: Az állattartás EU-konform környezetvédelmi szabályozásának tudományos előkészítése
Az állattartással járó környezetszennyezések
Vágóhídi melléktermékek és állathullák takarmányozási célú hasznosítása
Környezet és természetvédelmi igényeket is szolgáló extenzív állattartási rendszerek létrehozása
Az állattartás műszaki-technológiai fejlesztése a környezetszennyezés mérséklésére
Nagy Attila, Mikola István: A zoonózisok környezetszennyező szerepe és a csökkentési lehetőségek
A környezet szerepe a zoonózisok megelőzésében
Salmonellosis
Nagy Béla: A salmonellosis élelmiszerbizottsági jelentősége és a károk csökkentésének lehetőségei
Salmonellosisra vonatkozó hazai és nemzetközi adatok
A salmonellosis elleni védekezés lehetőségei
Országos salmonella elleni védekezési stratégia
Összefoglalás
Campylobacteriosis
Leptospirosis
Kullancsok közvetítette zoonózisok
Mychobacteriosisok
Javaslatok
Balázs Ervin: Biotechnológia a környezetvédelem szolgálatában
Cselőtei László: A mezőgazdasági vízgazdálkodás környezetvédelmi kérdései
Solymos Rezső: Az erdők és az erdősítések környezetvédelmi szerepe
Oldalszám: 103
Kiadási év: 1998