
Nincs termék a kosárban!
A spárga világviszonylatban termesztett növény, jelentősége különösen a fejlett országokban számottevő. Hazánkban eddig kevés publikáció jelent meg e jól exportálható növényről.
E monográfia részletesen ismerteti a spárgát a nemzeközi és a hazai irodalom alapján. A növény termesztéstörténetét, táplálkozási és gazdasági jelentőségét egyaránt tárgyalja. Ismerteti a termesztett konstans és hibrid fajtákat.
A spárga biológiai igényeire vonatkozó fejezet meggyőzően bemutatja mindazt, amit a nemzetközi irodalomból és saját megfigyeléseiből eddig összegyűjthetett a szerző. Részletesen elemzi a termesztés lehetőségeit és módszereit, a spárga hajtatását, magtermesztés lehetőségeit és módszereit, a spárga hajtatását, magtermesztését, nemesítési módszereit. A könyv segítséget nyújt a spárga betakarítását követő áru előkészítéséhez, forgalmazásához és tartósításához, sőt, elemzi a termesztés gazdaságosságának tényezőit is.
Az egyes fejezetek anyagát jól szerkesztett ábrák és táblázatok egészítik ki.
Könyvtári állományból kivont, szinte olvasatlan állapotú használt könyv
Tartalom
A spárga története és jelentősége
A spárga neve és termesztésének története
Elnevezése
Őshazája és elterjedése
Termesztése Magyarországon
A spárga termesztésének helyzete a világon
A spárga kémiai összetétele és táplálkozási értéke
Vitaminok (A-, B-vit. csop., C-vit., P-vit.)
Szénhidrátok
Egyéb anyagok (nyers zsír, fehérjék, aminosavak, aszparaginsav, víz, ásványi anyagok, mikroelemek)
A spárga növénytani jellemzése és fajtái
Terpó András: A spárga rendszertani helye
Alakköre
Terpó András: Az Asparagus officinalis L. anatómiai jellemzői
A gyökér
A szár szövetei
A mag anatómiája
A spárga külső alaktani tulajdonságai
A csíranövény
A hajtásrendszer
A virág
A termés
A mag
A fajtakiválasztás irányelvei és a fontosabb spárgafajták
A fajtakiválasztás irányelvei
Spárgafajták
Az ökológiai tényezők hatása a spárga életfolyamataira
Hőmérséklet
A hőmérséklet hatása a mag csírázására
Fény
Víz
Tápanyag
Nitrogén
Foszfor
Kálium
Magnézium
Nátrium
A fontosabb mikroelemek szerepe
Bór
Cink
Mangán
Spárga termesztése
A termesztés technológiai irányelvei
A spárga termesztése
A termesztő terület kiválasztása
Szaporítás - magoncnevelés
Területkiválasztás
Vetés
Ápolás
Konténeres magoncnevelés
Helyrevetés
Magoncok felszedése és tárolása
Telepítés
A spárga ápolása termőrefordulásig
A spárga növényvédelme
Állati kártevők
Gombás betegségek
Vírus
Vegyszeres gyomirtás
A spárga szedése
A spárga hajtatása
A spárga vízkultúrás termesztése
A spárga magtermesztése
A spárga piaci előkészítése
A spárga csomagolása
A zöldspárga válogatása és osztályozása
A spárga tárolása
A spárga mélyhűtése és konzerválása
A spárga házi tartósítása
A spárgatermesztés gazdaságossága
A termesztés gazdaságosságának elemzése
Nemesítés
Nemesítési feladatok
Irodalom
Oldalszám: 187
Kiadási év: 1986