Nincs termék a kosárban!

Vera Lampert: Folk Music in Bartók's Compositions A Source Catalog (with CD)

Vera Lampert: Folk Music in Bartók's Compositions A Source Catalog (with CD)

Cikkszám : 9789632271644E
Kiadó:
Hagyományok Háza
Fogyasztói ár3.500 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Bartók Béla életművében jelentős helyet foglal el a népdalfeldolgozás műfaja: minden harmadik kompozíciója népdalfeldolgozás, vagy legalábbis tartalmaz népdaltémájú tételt. Jelen van a műfaj az életpálya valamennyi szakaszában is. Bartók először 1904-ben jegyzett le népdalokat, és ugyanebben az évben készítette első népdalfeldolgozásait.
Igaz, utolsó nagyobb szabású népdalfeldolgozás-sorozatai, a Negyvennégy duó két hegedűre és a Székely népdalok a harmincas évek elejéről valók, de néhány kisebb tételt ezután is komponált. Egyik legutolsó műve, A férj keserve is népi dallamot használ fel, és a befejezetlen kompozíciók között szintén van három népdalfeldolgozás. A népdalfeldolgozások legtöbbje címéről felismerhető. A cím legtöbbször azt is jelzi, mint a Magyar népdalok, a Négy tót népdal, a Román népi táncok, hogy mely nemzetiség dallamait tartalmazza. Ha egy-egy sorozata mégis más címet kapott, mint a Gyermekeknek, az Improvizációk vagy a Falun, akkor Bartók az alcímben jelezte, hogy a műben népdalokat használt fel. Ezen túlmenően számos művében a felhasznált dallamok forrását és adatait is közölte, olykor magukkal a dallamokkal együtt. Megjelent vagy kiadásra előkészített népzenei gyűjteményeiben szintén felsorolta azokat a dallamokat, amelyeket műveiben felhasznált. De még így is többtucatnyi azoknak a dallamoknak száma, amelyeknek forrása csak Bartók kéziratos népdalgyűjteményeiben található meg.
Bár kezdetben Bartók nyomtatott forrásokból is válogatott feldolgozásaihoz, 1910 után, néhány kivételtől eltekintve csak azokat a dallamokat választotta ki feldolgozásra, amelyeket hangzó dokumentumként ismert. Szlovák, román rutén, szerb és arab népdalfeldolgozásai kizárólag saját gyűjtésének dallamait használják fel. Magyar népdalfeldolgozásai között akadnak dallamok mások gyűjtéséből is, ezeket azonban vagy Bartók jegyezte le a hangfelvételről, vagy legalábbis korrigálta a mások által készített lejegyzéseket.

Folksong arrangements hold a significant place in Béla Bartók's oeuvre: more than a third of his compositons are folksong arrangements or contain movements built on folk music material. Moreover, the genre is not confined to certain style-periods; it is present throughout Bartók's career. This catalog brings together all the folk melodies that appear in Bartók's compositions. They were selected from the documents of Bartók's ethnomusicological work: from the music books used in his collecting trips, from the master sheets containing his notations from phonograph recordings, and, occasionally, from his published collections. All the data pertaining to the original performances of the melodies - the singers' or performers' name, age, the place and time the song or instrumental piece was recorded, the collector's name in case it was not Bartók - can be found in the commentaries accompanying the melodies in the catalog. Originally published in 1980 in Hungarian and, in the sixth volume of Documenta Bartókiam (Budapest, 1982), in German, the catalog appeared in 2005 in a revised Hungarian edition. This first English version is based on that second edition, but incorporates additional information such as the sources of the texts. The accompanying compact disc contains all available surviving original recordings of the melodies.

Oldalszám: 242

Kiadási év: 2005

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.