Nincs termék a kosárban!

Magyar Zoltán: Világszépe Moldvai csángó népi elbeszélések

Magyar Zoltán: Világszépe Moldvai csángó népi elbeszélések

Cikkszám : S9789635141951
Kiadó:
Kairosz Kiadó
Fogyasztói ár4.500 Ft
Ár / kg:

Jelen kiadvány a moldvai csángó népköltészet talán utolsó, még kiadatlan, nagyszabású, recens folklóranyagot tartalmazó gyűjteménye.
Az itt közölt 542 folklórszöveg az utóbbi három évtized gyűjtéseinek az eredménye. Kisebb részük az 1990-es évek elején, valamint a 2000-es években lett feljegyezve, túlnyomó többségük azonban egészen „friss” gyűjtés: a 2021–2022-es néprajzi terepmunka hozadéka.
E folklórgyűjtemény létrejöttében meghatározó szerepe van annak a mondarendszerező tudományos vállalkozásnak, amely egy látens trilógia harmadik darabjaként a Moldvai csángó mondakatalógus című kétkötetes kézikönyvet eredményezte, és amely a szerzőt arra ösztönözte, hogy szórványos korábbi szövegfolklorisztikai gyűjtései folytatásaként immár a 2020-as évek elején újabb moldvai terepmunkába kezdjen.
A 2010-es évek derekán a magyar történetimonda-anyag számbavétele során nyilvánvalóvá vált, hogy a moldvai csángó adatbázis a korábban feltételezettnél jóval nagyobb annál, mint amit a folklórkutatók korábban feltételeztek. Így vált megvalósítandó céllá A magyar történeti mondák katalógusa és az Erdélyi magyar hiedelemmonda-katalógus folytatásaként a moldvai csángó mondaanyag rendszerbe foglalása is, a fentiekhez hasonló struktúrájú, ám a teljes műfaji spektrumot átfogó típus- és motívumindex keretében.
S így került sor egy három évtizedes kutatói szálat újra felvéve 2021-ben és 2022-ben arra a nagyobb szabású moldvai terepmunkára, amelynek elsőrendű célja a rendelkezésre álló szövegkorpusz gyarapítása volt, a helyi „mélyfúrások” pedig különféle témák esettanulmányaihoz, illetve tágabb folklorisztikai összefüggések feltáráshoz is elvezettek.

 

Oldalszám: 243

Kiadási év: 2024

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.