Nincs termék a kosárban!

Pamer Nóra:  Art nouveau A belga építészetben

Pamer Nóra: Art nouveau A belga építészetben

Cikkszám : S9631025802
Kiadó:
Mûszaki Könyvkiadó
Fogyasztói ár3.250 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Art Nouveau azaz "Új művészet"-nek nevezték a XIX. század végén azt a művészeti törekvést, amely elsőként szakított az eklektika hagyományokhoz ragaszkodó elavult történeti formáival. Francia nyelvű elnevezése alapján az Art Nouveau-t gyakran tévesen mint a századforduló francia jellegzetességét tartották számon, és a Jugendstil és szecesszió stílusáramlataival együtt mintegy fél századig megvetés tárgya volt s szinte becsmérlő jelzőként került a művészeti köztudatba.
Később azonban - miután a kutatók kimutatták, hogy a XX. század új művészeti szemléletét e századfordulói stílusokban rejtve fejlődő építészeti és formatervezési gondolatok érlelték - e korszak művészete újra az érdeklődés központjába került.
Ebből a tárgykörből ma már világszerte, évről-évre, igényes tanulmányok és nagyszerű könyvek, főleg összefoglaló jellegű feldolgozások jelennek meg.
Az általános századfordulói képből e könyv szerzője a legjelentősebb részt emelte ki: a tőlünk földrajzilag távol fekvő Brüsszel úttörő jelentőségű építészetét ismerteti meg az olvasóval. A belga Art Nouveau valóban első és legerőteljesebb hajtása a századforduló építészetének. Ez a nagyszerű belga kezdeményezés kisugárzott egész Európára. Ismerete nélkül a századforduló művészeti áramlatainak értékelése nem lehetséges. Mindazok, akik e korszak iránt érdeklődnek, sok hasznos és érdekes adatot találhatnak e könyvben, a szakember számára pedig összehasonlító anyagot nyújt további kutatásokhoz.

Tartalom

Előszó    
Belgium a XIX. században    
Az Art Nouveau angol előzményei    
Henry van de Velde    
Victor Horta    
Maison du Peuple    
Az Art Nouveau építészet térhódítása Brüsszelben    
Paul Hankar    
Octave van Rysselberghe    
Paul Saintenoy    
Ernest Blerot    
A kismesterek munkássága: Jules Braunfaut, George Peerboom, Ernest van Humbeek, Francois Hemelsonet, E. Houbion, Henri Jacobs    
A "Művész háza"    
Az Art Nouveau közvetlen hatása és ellenáramlatai Európában    
Európai visszahatások Brüsszelben    
Utószó    
Idegen nyelvű összefoglaló

 

Oldalszám: 207

Kiadási év: 1979

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.