Nincs termék a kosárban!

Beszprémy Józsefné:  Nyugat-dunántúli szabadrajzú hímzések

Beszprémy Józsefné: Nyugat-dunántúli szabadrajzú hímzések

Cikkszám : 9789638643773
Kiadó:
Hagyományok Háza
Fogyasztói ár5.500 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

43 mintaív található a dossziéban leírással.

A kötetben a nyugat - dunántúli hímzéskultúrából a szabadrajzú hímzések közül adunk közre új mintákat. A régi dunántúli hímzéseket korábban a szakirodalom és a nagyközönség is „rábaközinek” ismerte, pedig ezek Sopron-, Moson-, Győr- megye mellett Vas, Zala, Komárom, Esztergom és Fejér megyéből is előkerültek.
Ezek a régi stílusú dunántúli hímzések nagyobbrészt lepedőszél, kisebb részben párnavég minták egész népi hímző kultúránk egyik legbecsesebb és - valljuk be — szépségében is kiemelkedő csoportját alkotják. Egyes példányai a XVIII. század elején, a java ennek a századnak közepén készült, de varrták még a XIX. század elején is. Nem múltak el nyomtalanul, mert a XIX. század folyamán azután szálánvarrott munkákat készítettek helyettük, ugyancsak a házbelső díszítésére.
Vas megye korai polgárosodása miatt a szabadrajzú hímzések azonban a néprajzi kutatások megindulásakor is már csak néma emlékként bukkantak fel, kerültek a gyűjteményekbe „dunántúli” vagy „rábaközi” gyűjtőnév alatt.
A közelmúltban azonban a helymeghatározások pontosabb számbavétele, és alapos stíluselemzés után megkülönböztethetővé vált a „rábaközi” elnevezés helyett a Komárom, Veszprém, Győr-Sopron, Kapuvár-Csorna környéki csoport, valamint Szombathelyhez, Zala megyéhez, Pécshez kapcsolódó minták. A közelmúltban késői párhuzamaik ismertté lettek Fejér megyéből is. Ezek a nagyon becses emlékek viszonylag szép számmal maradtak fenn, népi hímzéseink régi, sőt legrégibb stílusát képviselik. A hímzéseket „szőrfonállal”, szőrrel, a rackajuh gyapjából font hímzőszállal varrták. Előfordulnak növényi festékkel színezettek, és egyszínű vörös gyapjúfonallal, pamutszállal hímzettek is. Úgy tűnik, hogy az egyszínű vörös (pamut vagy gyapjú) és a színes szőrhímzések között nincsen korbeli eltérés, egyidősek lehetnek.
Sőt vörös pamuthímzéssel készült egy 1700-ból datált eddig legkorábbi évszámú hímzés is. A színesek mellett akad néhány fehér fonallal hímzett régi stílusú hímzés is. Nagyrészüket lenvászon alapra varrták, kisebbségben vannak a kendervászon alapanyagra hímzett munkák, sőt akad angin szerű alapanyag is.
A fehér fonallal varrtak kiemelkedő sajátossága a nagyon sokféle öltéstechnika alkalmazása egyetlen hímzésen, hozzátartozik a gondos, szép munka olyannyira, hogy számos darabnak szinte egyforma a színe és a visszája.
A dunántúli régi stílusú hímzéseket általában a kazettás elrendezés jellemzi, akár szőrfonallal, akár pamuttal varrták őket. A szélekre gyakran vertcsipkét varrtak.

 

Kiadási év: 2015

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.