Nincs termék a kosárban!

Ráday Mihály (szerk.): Budapest teljes utcanévlexikona

Ráday Mihály (szerk.): Budapest teljes utcanévlexikona

Cikkszám : S9639469068
Kiadó:
Sprinter Kiadó
Fogyasztói ár5.450 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

130 éve egyesült Budapest, s ezt megelõzõen már megkezdõdött a "rendcsinálás" Pest, Buda és Óbuda utcanevei között. A német neveket magyarítani kellett, a többször elõforduló elnevezések számát csökkenteni, s megszabni, hogyan lehet nevet adni egy újonnan kialakított közterületnek, illetve átkeresztelni egy régi utcát vagy teret a továbbiakban.
Néhány évvel az 1990-es rendszerváltás elõtt létrejött Fõvárosi Tanácsban az az "ad hoc" bizottság, amely az újabb utcanévadási hullámot elõkészítette, a jogi kereteket meghatározta, a konkrét névváltoztatási javaslatokat megtárgyalta, elõterjesztette. Tíz évvel késõbb úgy tûnt, a "kampány" véget ért, s 1998-ra, Budapest 125. születésnapjára megjelent Budapest teljes utcanévlexikona. Ebben mindenki utánanézhetett, hogy a budapesti utcák, terek mióta viselik jelenlegi nevüket, s hány nevük volt már, ezenkívül feltüntettük az elnevezésekben szereplõ személynevek, települések, növény- vagy állatnevek legfontosabb adatait is, valamint a korábban követett, s az érvényes jogszabályokat.
Eltelt ismét öt év, s íme lexikonunk javított, bõvített kiadása, amely tartalmazza az idõközben született összes változást. Ajánlott újra és újra elõvenni e kötetet, hogy többet tudjunk arról, hol élünk.

 

Oldalszám: 592

Kiadási év: 2004

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.