Nincs termék a kosárban!

Horváth Zsolt: Jogszolgáltatás Zala megyében a polgári korban (1872-1945) - Hivataltörténet és levéltárismertető

Horváth Zsolt: Jogszolgáltatás Zala megyében a polgári korban (1872-1945) - Hivataltörténet és levéltárismertető

Cikkszám : 9637226346
Kiadó:
Zala Megyei Levélrár
Fogyasztói ár1.950 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

A Zala Megyei Levéltár polgári kori jogszolgáltatási iratanyaga az intézmény össziratállományának mintegy 12 %-át teszi ki. A relatíve nagy terjedelmű iratanyag kutatásához ugyanakkor ez ideig nem készült olyan, akárcsak vázlatos intézménytörténeti áttekintés, amely hatékonyan képes támogatni a kutatni szándékozókat.

E munka elsősorban a levéltár kutatói számára készült - bár némely vonatkozásban akár szélesebb érdeklődésre is számot tartható -segédlet, amely a polgári kori jogszolgáltatási szervezet kialakulásának, változásainak vázlatos összefoglalását követően egyrészt e rendszer Zala megyei intézményeinek történetét kívánja per tangentem áttekinteni, másrészt célja, hogy érdemben segítségei nyújtson a kutatóknak az iratanyagban történő eligazodásban, feltárva a vizsgált szervtípus korabeli iratkezelésének, irattározásának, irattári rendszerének és selejtezésének lényegesnek ítélt elemeit.

A mellékletként csatolt „Zala megye törvényszékeinek területi helységnévtára” a járásbírósági beosztás 1910-es állapotának megfelelő területi illetékességi helyzetet veszi alapul. A települések helyesírása is ennek megfelelően történt, utalva zárójelesen a később felvett, vagy meghonosodott előtagra (Zala-, Lendva-. Kerka- stb.). A döntően nemzetiségi lakosságú településeknél az egykorú horvát, vagy szlovén (vend) helységnév is fel lett tüntetve. Az 1910 utáni illetékességi változások a megjegyzések szerint követhetők.

A fondjegyzék felhasznált adatai az 1999. szeptember 1-jei állapotot tükrözik.


Oldalszám: 158

Kiadási év: 1999

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.