Nincs termék a kosárban!

Lugosi József, Kiss Gábor: Volt egyszer egy huszárezred A m. kir. zalaegerszegi 6. honvéd huszárezred története

Lugosi József, Kiss Gábor: Volt egyszer egy huszárezred A m. kir. zalaegerszegi 6. honvéd huszárezred története

Cikkszám : PZ9789637097348
Kiadó:
Zala Megyei Levélrár
Fogyasztói ár3.950 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Amikor 1996-ban dr. Vándor László megyei múzeumigazgató felkérésére kollégámmal, dr. Ságvári Györggyel közösen elvállaltuk a m. kir. zalaegerszegi 6. honvéd huszárezred történetét bemutató kiállítás megrendezését, még nem tudtuk, milyen hatalmas fába vágtuk a fejszénket.

A m. kir. zalaegerszegi 6. honvéd huszárezred levéltári anyagainak kutatása során döbbentünk rá, hogy elődeink csupán két honvéd huszárezred történetét nem dolgozták fel, s nem írták meg; szerencsétlenségünkre ez a kettő éppen a m. kir. pápai 7. honvéd huszárezred - amelynek 1913 előtt Zalaegerszegen állomásozott egy osztálya - és a m. kir. zalaegerszegi 6. honvéd huszárezred volt. Ezt a „felfedezést” betetőzte, hogy a Hadtörténelmi Levéltárban az első világháborús anyagok rendezésében még nem jutottak el a m. kir. 5. honvéd lovashadosztály irataihoz. így ezeket ömlesztett állapotban kellett átnézni, ami bizony több ezer iratot jelentett. A rendezést követően szerzőtársam, dr. Kiss Gábor végezte el a pontosításokat, a kiegészítéseket.

A kötet megjelenéséhez nyújtott segítségért köszönetét mondok a Zala Megyei Levéltár igazgatójának. Molnár Andrásnak, illetve munkatársainak. Csömör Erzsébetnek, Horváth Adriennek és Ferencz Győzőnek.

Dr. Lugosi József ezredes


Oldalszám: 167

Kiadási év: 2009

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.