Nincs termék a kosárban!

Koltai Gábor - Rácz Attila (szerk.): A Magyar Szocialista Munkáspárt budapesti ideiglenes vezető testületeinek jegyzőkönyvei I-II. - 1956. november 8. - 1957. május 27.

Koltai Gábor - Rácz Attila (szerk.): A Magyar Szocialista Munkáspárt budapesti ideiglenes vezető testületeinek jegyzőkönyvei I-II. - 1956. november 8. - 1957. május 27.

Cikkszám : 9789637323621
Kiadó:
Budapest Fõváros Levéltára
Fogyasztói ár1.000 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

A kétkötetes forráskiadvány az MSZMP (Magyar Szocialista Munkáspárt) ideiglenes vezető testületi üléseinek jegyzőkönyveit teszi hozzáférhetővé a szakemberek és az érdeklődő nagyközönség számára. A szerkesztők az 1956. november 8-a és 1957. május 27-e között megtartott ülések dokumentumait teljes terjedelmükben, szöveghűen, de a helyesírási és gépelési hibákat - a jobb olvashatóság kedvéért - javítva közlik. Jelen kiadvány tulajdonképpen az 1990-es években megjelent, az MSZMP ideiglenes központi vezető szerveinek jegyzőkönyveit több kötetben közreadó sorozat folytatása. A jegyzőkönyvek keletkezésükből adódóan nem a forradalom, hanem a diktatúra helyreállításának időszakát mutatják be a megtorlást irányító szervezet szemszögéből, azonban a párttörténet mellett Budapest 1956-57-es történetének is igen fontos forrásai. A kronológiai rendben közreadott iratok a korszakra vonatkozóan számos társadalom-, gazdaság-, szervezet-, mentalitás- és várostörténeti adalékkal is szolgálnak, nem beszélve az állampárt működési mechanizmusa és az egyes közszereplők behatóbb megismeréséről. A tárgyalt előterjesztések, a személyi és fegyelmi javaslatokat, ill. a főszöveghez képest kiegészítő információkat tartalmazó mellékletek (statisztikák, táblázatok) a függelékben kaptak helyet. Ahol a forrásrész értelmezése szükségessé tette, az értelmezés megkönnyítéséhez magyarázó vagy szövegkritikai lábjegyzet járul, a forráskiadásoknál megszokott végjegyzetek helyett a lapalji formát választva. A többéves előkészítő és kutatómunkát igénylő munka második kötete végén a névmutató elé kerültek a szövegekben előforduló személyek életrajzi adatai, továbbá az intézmények rövidítésjegyzéke, a hivatkozott és felhasznált irodalom jegyzéke.

 

Oldalszám: 430 + 405

Kiadási év: 2008

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.