Nincs termék a kosárban!

FONS 2003/3.

FONS 2003/3.

Cikkszám : 1217-8020-2003/3
Kiadó:
Szentpétery Imre Történettudományi Alapítvány
Fogyasztói ár600 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Tíz éves a Fons

Jelentős mérföldkőhöz érkezett folyóiratunk: a Kedves Olvasó a Fons tizedik évfolyamának záró számát tartja kezében. A folyóiratot 1994-ben lelkes levéltár szakos hallgatók hozták létre a Levéltáros Hallgatók Egyesülete révén. A megalakuláskor elsődleges célunk az volt, hogy publikációs lehetőséget nyújtsunk levéltár és/vagy történelem szakos hallgatók, illetve friss diplomások számára, egyfajta gyakorló-pályát biztosítsunk azok részére, akik komoly levéltári kutatásokat folytatnak, ám pályájuk elején járva még nincs meg a gyakorlatuk a nagy szakmai folyóiratok által támasztott publikációs követelmények teljesítése terén.
A Levéltáros Hallgatók Egyesületének szerepét időközben a Fons Alapítvány, majd a Szentpétery Imre Történettudományi Alapítvány vette át. A névváltoztatások mögött nem voltak lényegi személyi változások, a folyóiratunkat ma is az a tár-saság élteti, működteti és szerkeszti, mint korábban. Szeretnénk azt hinni, hogy ki-alakult egy tudományos műhely, "a Fons-kör", amely szakmai arculatával, az általa képviselt normákkal szélesebb körben hat, és egyre többeket ösztönöz csatlakozásra.
Az elmúlt évtizedben a Fons bekerült az elismert történeti szakmai folyóiratok közé, megtartva ugyanakkor a „gyakorlópályás" szerepkört. Továbbra is elsőrendű feladatunknak tekintjük a levéltár és történelem szakos egyetemi, illetve PhD-hallgatók és frissen végzett, pályakezdő levéltárosok, történészek publikációs lehetőségének biztosítását, szakmai támogatását. Nagy örömünkre szolgál ugyanakkor az is, hogy számos már ismert nevű, „befutott", történész, levéltáros tisztelte meg folyóiratunkat írásával, ezzel is tekintélyt adva a velük együtt publikálóknak.
A Fons továbbra is elsősorban a magyar történelemre vonatkozó források kiadását és levéltári forrásokon alapuló tanulmányok közlését tartja fő céljának, kiemelt figyelmet fordítva azon történeti segédtudományokra is, melyek művelése nélkül szakszerű forráskutatás és forrásközlés el sem képzelhető. Folyóiratunk az elmúlt 10 évben több újszerű kezdeményezésben is szerepet vállalt. Ezek közül kiemelnénk a forráskiadás módszertana és a forráskiadási szabályzatok területén megjelent két tematikus számunkat, illetve a Fons Könyvek reméljük egyre bővülő sorozatát.
Köszönjük olvasóinknak, előfizetőinknek és támogatóinknak, hogy kitartanak mellettünk, reméljük és hisszük, hogy nem végeztünk rossz munkát.

A Szerkesztőség

Tartalom

Tíz éves a Fons 327
Tanulmányok
Molnár Péter: A korona bukása Magyarország fogalmi pénzei 1920-1927 329
Seres Attila: Szovjet kolónia egy "fasiszta" országban Pártmunka, karrier és hétköznapok a budapesti szovjet követségen 1934-1941 359
Közlemények
Tóth Árpád: Kormányhűség? Oligarchia? Szakszerűség? Városi tisztviselők Pesten a reformkortól 1849-ig 431
Történelem segédtudományai - Historiográfia
Horváth Zita: Vázlat Acsády Ignác történetírásáról 445

 

Oldalszám: 133

Kiadási év: 2003

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.