Nincs termék a kosárban!

FONS 1997/1

FONS 1997/1

Cikkszám : 1217-8020-1997/1
Kiadó:
Szentpétery Imre Történettudományi Alapítvány
Fogyasztói ár500 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Előszó a "tizedik számhoz"

Amikor 1993 őszén a Levéltáros Hallgatók Egyesülete és a Szentpétery Imre Tudományos Diákkör nagy igyekezettel azon fáradozott, hogy létrehozzanak egy folyó-iratot (a Fonst) a fiatal történészek (forrás)publikációi számára, a szkeptikusok azzal "biztatták" a szervezőket, hogy előbb-utóbb úgyis elfogy a lendület, a pénz, de azért csak szervezgessenek nyugodtan. Az alapítók viszont bizonyítani akarták, hogy nem szalmaláng ötletekért dolgoznak, és tudták - tudják -, hogy célkitűzéseik megvalósításával kiadványuk hézagpótló szerepet tölthet be a magyar-országi történettudományi folyóiratok között.
Azóta eltelt - a periodikumok életében kritikus időszaknak tekintett - három mozgalmas év. Több sikertelen pénzszerzési kísérlet és szerkesztési nehézségek a mérleg egyik serpenyőjében, kilenc szám, negyedszáz szerző, 41 hosszabb tanulmány vagy rövidebb közlemény a másikban. Hisszük, hogy a mérleg nyelve az utóbbi javára billen, és ezt igazolja a Fons megrendelőinek folyamatosan növekvő tábora is.
A lehetőségeink kiszélesedésével lassan körvonalazódni látszott, hogy kifulladásunk még messze van, tart még a kezdeti igyekezet, sőt az egyre színvonalasabb megjelenésre törekszünk. A tizedik, jubileumi számot éppen ezért kicsit ünneplősre terveztük. Felkértük több korábbi szerzőnket, hogy dolgozatukkal tiszteljék meg az ünnepi számot, mellyel a Fons negyedik évfolyamát indítjuk meg. Az alkalomra annyi kézirat gyűlt össze, hogy nehezen tudtuk eldönteni, kik és milyen szempontok alapján kerüljenek be vagy maradjanak ki e számból. Végül a legjobbnak tűnő megoldást választottunk: a tanulmányokat és cikkeket az ez évi első két számban tesszük közzé úgy, hogy régi szerzőgárdánk munkái közé beillesztettük néhány új „munkatársunk" dolgozatát is. A most megjelenő két füzet a megszokott jelölés (1997. évi 1. és 2. szám) mellett további jelzőt kapott, „Tizedik szám" lett, utalva arra, hogy mindkettő a Fons jubileumára készült.
Az elmúlt három év alatt az adódó nehézségeket nem egyedül saját erőnkből kellett megoldanunk. Az egyik legfontosabb segítség az anyagi eszközök biztosítása volt: előbb a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata, valamint a Pro Renovanda Cultura Hungáriáé Alapítvány nyújtott eseti támogatást. Később megtaláltuk már-már örökös pártfogónkat, a Nemzeti Kulturális Alap Levéltári Szakkollégiumát, állandóan megújított támogatásukat egyben szakmai értékelésnek is tekintjük. Az elmúlt évben a Soros Alapítvány is jelentősen hozzájárult a Fons kiadási körülményeinek javításához, bízunk benne, hogy ez a továbbiakban sem lesz másképp. Külön köszönet illeti azokat a megyei levéltárakat és más kisebb intézményeket, melyek esetenként maguk is anyagi gondokkal küzdenek, mégis eljuttatták hozzánk néha nem is csekély támogatásukat. Ugyancsak hálásak vagyunk a magánszemélyek befizetéseinek is.
A további munkára ösztönzött bennünket a Fonshoz hozzájutó intézmények köszönő- és köszöntőlevele, biztató soraik nélkül talán valóban megtört volna lendületünk. Szívből hisszük, hogy az ő erkölcsi támogatásuk is hozzájárult ahhoz, hogy most ezzel az ünnepi számmal köszönhetjük meg a nekünk nyújtott bizalmat.
Végül - de egyáltalán nem utolsósorban - köszönet illeti a Budapest Főváros Levéltára vezetőségét és a levéltár nyomdájának közösségét (Pesti Mártát, Demeter Györgyit, Bíró Andreát, Horváth Györgyöt), akik lehetővé tették és teszik, hogy a Fons minél kedvezőbb körülmények között készüljön el, mindannyiunk örömére.
Az első évfolyamnak még minden száma tartalmazott előszót vagy bevezetőt. Talán azért, mert kicsit tartottunk attól, lesz-e következő, és így próbáltuk önmagunkat biztatni a továbbhaladásra. Amint meggyökerezni láttuk a Fonst, elmaradtak a beköszöntők; a mostani jubileumi szám(pár) viszont egy kicsit összegzés is - és bevezető a jövendőhöz. Szeretnénk, ha a tizedik évfolyam megjelenésekor ismét előszót kellene írnunk.

A Szerkesztőség

Tartalom

Tanulmányok
Pálffy Géza: A rabkereskedelem és rabtartás gyakorlata és szokásai a XVI-XVII. századi török-magyar határ mentén (Az oszmán-magyar végvári szokásjog történetéhez) 5
Közlemények
Sarusi Kiss Béla: Vasgyártás és vasgazdálkodás Murányban a XVI. században 79
Kisebb közlemények
Mészáros Kálmán: Adalékok a Károlyi család levéltárában lévő mustrakönyvek keltezéséhez 99
Könyvismertetés
Őze Sándor: 500 magyar levél a XVI. századból. Csányi Ákos levelei Nádasdy Tamáshoz, 1549-1562 - Ism.: Németh István 107
Üröm és/vagy öröm Gondolatok Kálniczky László történeti földrajzi kézikönyvéről - Ism.: Fazekas Csaba 115

 

Oldalszám: 121

Kiadási év: 1997

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.