Nincs termék a kosárban!

Czaga Viktória - Jancsó Éva (szerk.): Közcsend és közbátorság Budán, Pesten és Óbudán 1848-49-ben

Czaga Viktória - Jancsó Éva (szerk.): Közcsend és közbátorság Budán, Pesten és Óbudán 1848-49-ben

Cikkszám : S963732318X
Kiadó:
Budapest Fõváros Levéltára
Fogyasztói ár950 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Buda és Pest városok mámoros hangulatát 1848-49 történelmi napjaiban már számtalan különféle összeállítás bemutatta a korabeli sajtó, a naplók, a levelezések, a késői visszaemlékezések tükrében. E a kép kétségkívül nemcsak érdekes, de hiteles is, nem tükröz azonban minden lehetséges nézőpontot, melyből e korszak lényegi történéseit szemlélhetjük.
Jelen kötet összeállítói - fentiek tudatában - úgy gondolták, érdemes egyszer az akkor még három önálló részből álló, későbbi főváros életét a levéltári dokumentumok tükrében is megmutatni. A város és vezetői ez alatt a csaknem két esztendős periódus alatt egyfolytában döntéshelyzetben, (nem ritkán: döntési kényszerben) éltek. Valahányszor azt gondolták, hogy az élet immár visszazökken a „rendes" kerékvágásba, újabb fordulatok következtek, szükségképpen folyamatosan változtak az ügyintézés szempontjai, mi több, azok módozatai is. A városi polgár - adott esetben a folyamodó, kérvényező, igazolást kérő, a helyzetében bekövetkezett változást bejelentő polgár - kapcsolata a különböző városi hivatalokkal nem az újságokban, nem a magától értetődően szubjektív levelezésekben, de nem is az utólagos, valamilyen érintettség vagy elfogultság miatt torzult optikájú memoárokban érhető tetten. Ennek mozaikképét ma már csakis a levéltári iratok, őrzik meg számunkra.
Kötetünk éppen az eddig elmondottak miatt e speciális szemszögből kíséri figyelemmel az eseményeket. Sajátos metszetet ad a korról s nem törekszik, nem is törekedhet még a viszonylagos teljességre sem. Arra viszont annál inkább, hogy lehetőség szerint (ezt behatárolja az a körülmény, hogy nem minden fontos eseményről vagy az élet nem minden jellegzetes megnyilvánulásáról maradt fent okirat), a hétköznapok rendjét minél sokoldalúbban, az utókor számára átélhető és felfogható formában jelenítse meg. Társadalmi csoportok, az ügyintézés tárgykörei, az intézkedők és folyamodók személye tekintetében válogatásunk a lehető legszélesebb körre terjed ki. A „rend" megőrzése, illetve helyreállítása, mint a mindenkori hivatal legfőbb törekvése, alapvetően meghatározza ezt az dokumentumgyűjteményt, de hisszük, hogy van létjogosultsága az ilyen, vállaltan egy szempontú összeállításnak is.


Oldalszám: 295

Kiadási év: 1998

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.