Nincs termék a kosárban!
Kalotaszeg elsősorban népművészetéről, gyönyörű hímzéseiről és fafaragásairól ismert, e könyv segítségével szeretnénk rámutatni arra, milyen felbecsülhetetlen értékek rejtőznek ezen vidék hagyományos táplálkozásában is. Rónay Egon, az angol konyha megújítója, a 'világ nagy konyhái' közé sorolja az erdélyit, a kínaival és a franciával együtt. Erdély területének konyhája több ponton is eltér az anyaországitól. Ennek egyik magyarázata az ételek elterjedésének nyugatról kelet felé haladó iránya. A korábban az egész országra jellemző ízlés visszaszorult és archaizálódott Erdélyben, ahol különleges politikai, társadalmi fejlődés ment végbe és a kulturális keveredés is közrejátszott a sajátos, gazdag étkezési szokások kialakulásában. Az erdélyi magyar népi táplálkozás természetesen önmagában sem egységes. Határozott különbségek mutatkozhatnak a kelet- és nyugat-erdélyi kulturális elemek között, melyeket szintén igyekszünk feltárni. A kiadvány nagyszámú recept közlésével kívánja segíteni a tájegységre jellemző ételek elkészítését.
Tartalom
Kalotaszeg rövid leírás
Hétköznapi ételek és elkészítésük
A levesek és a levesbetétek típusai
Savanyú levesek
Tésztalevesek
Gyümölcslevesek
Tejlevesek
Hússal készült levesek
Zöldségből készült levesek
Egyéb levesek
Alkalmazott tésztabetétek
Az előételek
Mártások, szószok
Főzelékek
Húsételek
A disznóvágás folyamata
A halak
Tejtermékek
A juh tej és feldolgozása
A tehéntej és feldolgozása
A bivaly tej és feldogozása
Főtt tészták / főtt laskák/
A kenyér sütése
Gyűjtögetéssel szerzett alapanyagok
Sült tészták
Tartósítással készült ételek
Italok
Fűszerek, ízesítők, édesítők
A konyha és a tüzelőberendezés, kandalló
Ünnepi ételek
Családi ünnepek
Keresztelő, konfirmáció és kicsengetés
Eljegyzés és lakodalom
Temetés
Egyházi ünnepek
Karácsonyi ünnepkör
Húsvéti ünnepkör
Egyéb események: kalákák és vásárok
RECEPTEK
Levesek
Árvalaskaleves
Tejbelaska
Cibereleves I./Korpacibere/
Cibereleves II.
Szabógallérleves
Húsos savanyú leves, vagy savanyú /leves/
Egreses, egresleves, savanyúleves, vagy becsinált leves egressel
Zelleres almaleves
Tárkonyos pityókaleves
Tárkonyos csirkeaprólékleves
Káposztalé, káposztaleves
Báránycsorba
Gömböcleves tormával
Murokleves
Csalánleves, csihányleves
Paradicsomos zöldpaszulyleves
Reszelt leves
Tárkonyos bárányleves
Töltött paprika
Sóskaleves, sóskalé
Rátottás lé, rántottás lé
Salátaleves, kakukksalátaleves
Előételek
Töltött tojás
Saláta csukaikrából
Libamájas tojás
Májpástétom
Körözött
Csukagombóckák
Ikra pirítóssal
Főételek
Borsos tokány puliszkával
Gombapaprikás puliszkával
Töltött sertésdagadó
Töltött hal
Pontykocsonya
Lesipecsenye
Lucskos káposzta
Hagymás vér
Gömböc, gömbec, véreses
Nyúlpaprikás
Mics, mititei
Véres hurka
Májas hurka
Töltött káposzta
Málékásás töltött káposzta
Töltött szőlőlevél, vagy töltött martilapu
Egyben sült lakodalmi fasírozott
Marhatokány
Pityókatokány
Bográcsos krumplis tokány
Disznőfősajt, disznófűsajt, fősajt
Tojáspaprikás
Puliszka
Juhtúrós puliszka
Suszterfánk
Sajt- és túrókészítés Györgyfalván
Sajt- és túrókészítés Sztánán
Bálmos
Spenótfőzelék
Tört bab, törtfuszulyka, törtbab főzelék
Hagymatokány
Töltött karalábé
Rakott krumpli
Karfiol tojásosán
Sütemények, tésztafélék
Túrógombóc
Rahát /szultánkenyér, törökpuliszka/
Kürtőskalács 1.
Kürtőskalács 2.
Pánkó, fánk, farsangi fánk
Násznagy-, vagy vőfély kalács
Túrós rétes
Túrós lepény
Laskapánkó, rongyos palacsinta, rongyos rétes
Csőrögefánk, porcogó
Mákos, diós /rahátos/ kalács
Aranygaluska
Vargabéles
A kenyér sütése
Langaló, lángos
Pászka
Málé
Hájas tészta
Altatott fánk
Bánffy mézes
Bodzafánk
Ordás palacsinta
Ordás lepény
Hólabda
Káposztás pogácsa
Töpörtyüs pogácsa
Tordai pogácsa
Réteges vajaspogácsa
Márványkalács
Boszorkánykrém
Darázsfészek
Koldusrétes
Úszó sziget madártejjel/Méra/
Kakas, pattogatott kukorica
Tartósítással nyert ételek
Vinyetta, padlizsánkrém
Zakuszka
Lestyán, vagy tárkony ecetben
Csalamádé
Muratura (vegyes zöldségsavanyúság)
Fokhagymás öntött /forrázott/ saláta
Egresbefőtt
Szilvaíz főzése, ízfőzés /Méra/
Száraz szemeskukorica főzése
Bodzaszörp
Kökényszörp
Egresszörp
Hecserli szörp
Somszörp
Sós, ecetes uborka, csomboros uborka
Savanyú káposzta eltevése télire
Fojtott savanyú káposzta /Tordaszentlászló/
Paprikalekvár
Paradicsompaprika eltevése
Gogos /paradicsompaprika/ ecetben
Szilva savanyúságnak éltévé (sült és főtt húsok mellé)
Keserőgomba eltevése télire (töltött gombához)
Fenyőszirup (köhögésre)
Sült döblec
Cukorrépa feldolgozása
Fokhagyma mártás, muzsdé, muzsdéj
Paradicsomszósz
Meggykompót
Füstölt kolbász
Sült hús zsírban éltévé, lesütött hús
Sóban való szivatás, szikkasztás
Mellékletek
Régi almafajták Kalotaszegen
Vita a töltött káposzta elkészítéséről
A zsoboki lakodalom leírása
Jolánka mama receptjei
Mézespogácsa
Máglyarakás
Márvány tészta
Színes melléklet
Felhasznált irodalom
Adatközlők
Oldalszám: 169
Kiadási év: 2014