Nincs termék a kosárban!

Dr. Pethő Mária: A karácsonyi ünnepkör hagyományos ételei a Kárpát-medencében

Dr. Pethő Mária: A karácsonyi ünnepkör hagyományos ételei a Kárpát-medencében

Cikkszám : S9789639906969
Kiadó:
Püski Kiadó
Fogyasztói ár2.980 Ft
Ár / kg:

Az ünnepek, köztük a karácsony szerepe kiemeli az embert a mindennapok egyhangúságából, megállni egy rövid időre. Szent, megszentelt idő ez. Ekkor van alkalmunk visszagondolni a múltra, a múltban rejlő hagyományokra, azok rejtett, de ősrégi értelmére. Ez a cselekedet számos területet érint: az ősökkel való kapcsolatot - amely pogány szokásainkra utal - a bőségvarázsló, szerencsét hozó, betegségmegelőző rituális szokásokat -, amely nemcsak az emberre, hanem az állatokra is vonatkozik.
A karácsonyi ünnepkörön belül sokféle hagyomány, rituális tevékenység létezik a köszöntőtől a karácsonyi morzsa összeszedéséig az állatok ünnepi étkezését is beleértve.

Tartalom

Bevezetés
AZ ünnep és az ünnepi táplálkozás jelentősége a népi kultúrában
Az ünnep és az ünnepi táplálkozás
A karácsonyi ünnepkör fogalma, beosztása
Az ünnepi étkezés és a szellemekkel való kapcsolat
AZ ünnepi táplálkozás és az ételek gyűjtése
Az Advent fogalma, jellemzése, kiemelkedő napjai
Advent fogalma, jellemzése
Az adventi böjti táplálkozás jellemző ételei
Luca napja
A Karácsony ünnepe
A Karácsony fogalma, kialakulásának története
A karácsonyfa és annak díszítő elemei
A karácsonyi ostya
A karácsonyi asztal
A karácsonyi vacsora
A karácsonyra sütött kenyér és kalács
A karácsonyi morzsa
A karácsony éjjeli vacsora
A pásztorok megajándékozása és az aranyvíz
Karácsony első napja
Karácsony második napja
Két Karácsony köze
Szilveszter, az év utolsó napja
Újév, Kiskarácsony ünnepe
Receptek
Forrásjegyzék
Színes melléklet

 

Oldalszám: 128

Kiadási év: 2006

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.