Nincs termék a kosárban!

Veres-Viga (szerk.): A Herman Ottó Múzeum évkönyve XLV.

Veres-Viga (szerk.): A Herman Ottó Múzeum évkönyve XLV.

Cikkszám : 054442252006
Kiadó:
Herman Ottó Múzeum
Fogyasztói ár2.000 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Tartalom:

Ringer Árpád-Szolyák Péter-Kordos László-Regős József—Heinzlmann Kinga: A Herman Ottó-barlang és a Herman Ottó-köfülke paleolit leletanyagának revíziós lehetőségei
Szabó Levente: Árpád-kori templom és temető Mezőcsát határában
Éry Kinga-Gedeon Etelka: Adatok az Alföld Árpád-kori benépesüléséhez: Mezőcsát-Csicske
Pusztai Tamás: A gönci pálos kolostor 2005. évi régészeti kutatása
Bodnár Tamás: Birtokos nemesség Borsod vármegyében. A Móré család
Gyulai Éva: A kassai és Abaúj vármegyei szabócéhek a 16-19. században. Topográfia és források
Gulya István: Az ács-, tetőfedő- és bádogosmesterség Északkelet-Magyarországon a 16-19. században
Hazag Ádám: Miskolci mészárosok a 18-19. századi árendás szerződések tükrében.
Spóner Péter: Borsod vármegye 1770-es limitációjának kerékgyártó-árszabása
Kunt Gergely: 18-19. századi körözőlevelek elemzése
Alabán Péter-Csépányi Attila: Adatok a történeti Csépány község közép- és újkori történetéhez
Boros László: Adatok Abaúj-Torna és Gömör és Kishont vármegyék 19. századi szőlő- és borgazdaságához
R. Nagy József: „Gazdag volt az ország és boldog benne a nép!” Falusi munkáskolóniák lakóinak politika- és nemzetfelfogása Északkelet-Magyarországon
Szabó Lilla: „Átfordítások és keresztezések” Gondolatok Mednyánszky László „művészetelméletéről”, valamint műveinek francia párhuzamairól
Tasnády S. Attila: Adalékok Mokry Mészáros Dezső művészi pályaképéhez
Pirint Andrea: Egy kiállítás-szervező viszontagságai a 20. század hajnalán - Balogh Bertalan és az 1906-os felvidéki vándorkiállítás
Orosz György: Archaikus kozmológia és kozmográfia. Az apokrifek és vallásos népénekek mitologikus világképe
Pilipkó Erzsébet: Magyar görög katolikusok Kárpátalján. A munkácsi egyházmegye ugocsai területének nyelvi változásai a történeti források alapján
Mizser Lajos: A Felső-Bodrogköz helynevei - 1864

Viga Gyula: A táj hasznosításának évszázadai a BodrogközbenSiska József: Bodrogközi malmok

Hegyessy Gábor: Adatok Magyarország északkeleti részének gerinces állatairól (Vertebrata). I. - Ingolák (Petromyzontiformes), halak (Pisces), kétéltűek (Amphibia), hüllők (Reptilia)

KÖZLEMÉNYEK
Mizser Lajos: Cserépvár a 16-17. században

Bartha Elek: A húsvéti ünnep elé

Marozsán Zsolt: A mézeskalácsos-ipar Magyarországon, különös tekintettel

Eszakkelet-Magyarország céheire

Rémiás Tibor: Marsaiké Mihály dachaui hadifogolytábori (1945-46) zsebkönyve

Tarczai Béla: Marsaiké Mihály „őrmester, amerikai hadifogoly”

Békési Gábor-Tóth Arnold: „Hadifogoly vagyok, nem enged Amerika haza...” Marsaiké Mihály hadifogolynaplójának irodalmi és folklorisztikai

vonatkozásai

Bodnár Mónika: Agyagipar a mai magyarországi Gömörben régen és ma

Kapusi Krisztián: Miskolc város törvényhatósági címere

Szűts István Gergely: „Magyarország védbástyája”

Határképek a sátoraljaújhelyi sajtóban 1918 és 1921 között

Hideg Ágnes: Thurzó Nagy László és a „Vidéki Sajtó”

Kováts Dániel: Hőgye István életműve (1941-2006)

A Visegrádi Országok múzeumainak együttműködéséről

Katarina Babicová: Vidéki múzeumok mint a tudományos kutatás bázisai

(Szlovákból fordította: Kocsa Zoltán Istvánná)

Jifina Kábrtová: Az ostravai múzeumról

(Csehből fordította: Havasi Béla)

Zbigniew Studencki: Múzeum Sosnowiecben - a jelen és a jövő (Lengyelből fordította: Bődi Erzsébet)

Veres László: A kultúra tárgyi örökségének őrzése és bemutatása a vidéki múzeumokban

Kisbán Eszter: Borsodi madárka, szatmári cinke. Jelképes „magyar”, regionális és kistáji ételek a régiségben és a jelenkorban

Bődi Erzsébet: A magyarországi nemzetiségek konyhája a mai gasztronómiában

Milan Chlebana: Népi táplálkozás Trencsén környékén (Szlovákból fordította: Kocsa Zoltán Istvánná)

Tóth Arnold: A gulyásleves: egy nemzeti szimbólum születése

Vadász László: Hagyomány és/vagy újítás: kecske a mai magyar gasztronómiában

Knézy Judit: A faluturizmus, gasztronómiai rendezvények mai lehetőségei (Nagyalföldi és somogyi példák alapján)
Sári Zsolt: A hagyományos konyha megjelenése gasztronómiai fesztiváljainkon
Popovics Anett: Az FVM Agrármarketing Centrum Kht. Hagyományok - ízek - Régiók programjának bemutatása

 

Oldalszám: 694

Kiadási év: 2006

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.