Nincs termék a kosárban!

Reformkori magyar szalon Egressy Bénivel (DVD-ROM)

Reformkori magyar szalon Egressy Bénivel (DVD-ROM)

Cikkszám : 2018
Kiadó:
Herman Ottó Múzeum
Fogyasztói ár2.700 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

A magyarság újabb századainak legfénylőbb időszaka a reformkor elnevezést viseli. Valódi önerejű, még ősi, kollektív lelkületből fakadó fejlődés aranyozta be akkori éltének mindennapjait, s e nagy ívű kibontakozás folyamatában egymással vállvetve küzdöttek tudósok, arisztokraták és művészek.

A reformkor pezsgő mámorában, a virágjába borult romantikus nemzeti kultúra egyik üde hajtásaként sarjadt ki Egressy Béni (1814-1851) sokoldalú és áldozatos munkássága is. Zeneszerzőként korának úttörő kísérletezői között volt hazai földön: a magyar nyelvű férfikari irodalom egyik életre hívója s a késő reformkori népies dalstílus egyik kialakítója lett. Főleg vokális szerzőként aratott sikert és ért el maradandó hírnevet, ámde hangszeres termése csöppet sem méltatlan párja az életmű vokális felének! Komponistaként már igen hamar, általa írt betétdalok formájában kapcsolatba került a színpad világával, majd különféle, teljes estét betöltő színműzenék következtek, köztük nagyszerűbbnél nagyszerűbb népszínmű-összeállításokkal.

A DVD-felvétel helyszíneként választott "Szemere Bertalan élete és pályatársai" című állandó kiállítás Szemere Bertalan születésének 200. évfordulójára készült, amely a Papszeren, a 114 éves Herman Ottó Múzeum eredeti kiállítóhelyén, a középkori alapokon nyugvó egykori református iskolában került megrendezésre.

A 19. századi Magyarországot, benne Miskolcot több szaktudomány (történelem, irodalomtörténet, művészettörténet) együttes alkalmazásával mutatja be a tárlat, ami megnyilvánul a kiállítás felépítésében. A "Nemzeti Arcképcsarnok" Szemere Bertalan legjelentősebb pályatársainak, barátainak és női kortársainak magán-, illetve reprezentatív portréit vonultatja fel az első teremben. Említhető közülük a haza bölcse, Deák Ferenc, illetve gróf Teleki László, Horváth Lajos, Jókai Mór, Andrássy György és Andrássy Gyula.

A kiállítás második termének tematikai egységei, a korhű szobabelsők, az intarziás tárlókban elhelyezett eredeti tárgyak (pl. Lévay József aranytolla, Palóczy díszbuzogánya, a Kossuth-pohár, az ezüst dísztál, a szamuráj kard) Szemere Bertalan és pályatársainak életét, illetve közéleti tevékenységük legfontosabb állomásait követik nyomon. Szemere naplóíróként, költőként, az irodalmi közélet szereplőjeként is ismert volt. Miskolci kortársai közül jeles naplóírókat is bemutat a kiállítás: Lévay Józsefet, Szűcs Sámuelt, Dérynét, Kazinczy Ferencet.

A 2013-tól rendszeresen jelentkező program, a Szemere-szalon és a Zenei Szemere-szalon 19. századi témákat, zenedarabokat ismertet egy-egy pincészet borainak kóstolásával egybekötve és gasztronómiai "csemegékkel" fűszerezve. Az összejövetelek hangulatához remek helyszínt biztosít a kiállítás képzőművészeti terme, amely már atmoszférájával is visszavarázsolja a résztevőket a 19. századi szalonok világába.

A DVD-n közreműködnek:
Andrejszki Judit – ének

Balázs István – szavalat
Horváth Anikó, Flach Antal – zongora
Anima vonósnégyes:
Soós Gábor – I. hegedű

Vitányi Csaba – II. hegedű

Krajnik Ágoston – brácsa

Kun Alexandra – cselló

Teljes idő: 66'42''

 

Kiadási év: 2018

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.