Nincs termék a kosárban!

Keresztyén Balázs: Kárpátaljai művelődéstörténeti kislexikon

Keresztyén Balázs: Kárpátaljai művelődéstörténeti kislexikon

Cikkszám : PZ9638294752
Kiadó:
Hatodik Síp Alapítvány
Fogyasztói ár2.500 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Kárpátalja az a tájegység, amely a történelmi Magyarország Ung, Bereg, Ugocsa és Máramaros megyéinek területén jött létre az ország határainak módosításai során. Azonban földrajzilag, szellemi és kulturális téren is mindig egységet alkotott az ország egészével.
A honfoglaló magyarok a Vereckei-szoroson átkelve, itt hozták létre első településeiket. A tatárdúlás után az elnéptelenedett vidékre szászok, rutének, románok települtek, akik ezután együtt éltek az itteni magyarokkal. Szokásaik, nyelvük, kultúrájuk, hagyományaik összefonódtak, hatottak egymásra, vagy békésen megfértek egymás mellett, kölcsönösen tiszteletben tartva a különbözőségeket.
A magyar és a rutén (ruszin) irodalom, történelem, tudomány számos személyisége születése vagy elhalálozása, esetleg munkásságának számottevő része, illetve tárgyi emléke (szülőház, lakóhely, síremlék, szobor, emléktábla, publikált művek) révén kapcsolódik a vidékhez.
Ez a kiadvány a Magyar Művelődési Hagyományok Kárpátaljai Lexikonának bővített, javított, átdolgozott kiadása. A kárpátaljai művelődési hagyományokról kíván tájékoztatást nyújtani mindazok számára, akik érdeklődnek a tájhoz fűződő magyar, rutén (ruszin, ukrán) történelmi, irodalmi események, az itt született, vagy munkásságuk révén ide kapcsolódó személyiségek iránt.
A kötetbe csak olyan személyek adatai kerültek, akik már nem élnek, tehát munkásságuk lezárt. Ez volt az anyaggyűjtés egyik szempontja. A másik a területi szempont. Ennek érvényesítésével azonban nem mindig tudtunk teljes mértékben a mai Kárpátalja határaihoz igazodni, hisz a vidékünket képező megyék határai és az országhatár is többször változott, ezért inkább a régiót tekintettük kiindulási alapnak.

 

Oldalszám: 290

Kiadási év: 2001

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.