3 400 Ft2 500 Ft2 750 Ft3 400 Ft4 200 Ft6 500 Ft

Kereső

Kategóriák

VirtueMart
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

Jelentés: Az Ön böngészője nem engedélyezi a cookie fájlok használatát. A vásárláshoz mindenképpen szükség van erre a funkcióra. Módosítsa a böngésző beállításait!


Tolnai Gergely: Palánkvárak Magyarországon
Teljes méretű kép megtekintése


Tolnai Gergely: Palánkvárak Magyarországon

( Martin Opitz Kiadó )
Egységár (darab): 2 900 FtPalánkvár - ezt a kilejezést hallva mindenkinek a 16-17. századi törökellenes végvári harcok jutnak eszébe, ez volt ugyanis a klasszikus időszaka ennek az erődítménytípusnak. A török-magyar várháborúk során mindkét fél nagy számban épített palánkvárakat saját területeinek, útvonalainak, határainak, átkelőinek védelmére. Vajon milyen volt ez az erődítménytípus, vannak-e, voltak-e olyan általános jellemzői, egyedi jellegzetességei, amelyek alapján egyértelműen megkülönböztethetőek a klasszikus kőváraktól?
Erre a kérdésre keresi a választ jelen kötet, kísérletet téve a terminológia tisztázására, bevonva a kutatásba a korabeli írott forrásokból ismert elnevezéseket is. Kitér a palánkok építési módszereire, az egyes helyőrség létszámára, a folyamvédelemre és egyéb, kevésbé ismert sáncokra és őrtornyokra. A kötetet a szerző által a török kori Magyar-országon azonosított palánkvárak katasztere zárja, részletes adatokkal és bőséges szakirodalmi hivatkozásokkal az egyes erődítmények történetére nézve.

Tartalom:

Bevezetés
A palánkvárak elnevezéséről
A palánkok építési módszereiről
A helyőrségek létszámáról
A palánkvárak építési idejéről
Az őrtornyokról
A folyamvédelemről
Egyéb sáncok
A török kori Magyarország palánkvárainak katasztere
Melléklet
Zárszó
Térképek
Irodalomjegyzék

 

Oldalszám: 191

Kiadási év: 2011Kérdés felvetése a termékrőltöbb kategória


Helytörténet