2 850 Ft2 500 Ft3 900 Ft9 800 Ft2 490 Ft6 900 Ft

Kereső

Kategóriák

VirtueMart
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

Jelentés: Az Ön böngészője nem engedélyezi a cookie fájlok használatát. A vásárláshoz mindenképpen szükség van erre a funkcióra. Módosítsa a böngésző beállításait!


Molnár András - Szabó Péter: Utóvédként a Donnál III. Újabb dokumentumok a 9. könnyű hadosztály történetéhez 1942-1943 - CD melléklettel
Teljes méretű kép megtekintése


Molnár András - Szabó Péter: Utóvédként a Donnál III. Újabb dokumentumok a 9. könnyű hadosztály történetéhez 1942-1943 - CD melléklettel

( Zala Megyei Levélrár )
Egységár (darab): 4 800 FtDokumentumkötetünk a magyar 2. hadsereg Don menti harcainak és tragédiájának 75. évfordulója alkalmából kíván emléket állítani a nagykanizsai 9. könnyű hadosztály Oroszországban hősi halált halt, eltűnt, fogságba esett vagy megsebesült honvédjeinek. A zalai alakulatok 1942 tavaszán az első csapattestek között érkeztek ki a keleti hadszíntérre. A június 28-án, Kurszktól keletre indított német offenzíva során az első vonalban küzdöttek, majd augusztusban a Donnál vívtak véres hídfőcsatákat. 1943. január 27-én - mint a visszavonuló magyar és német csapatok utóvédjei - utolsóként hagyták el a 2. hadsereg Don menti védőállásait. Veszteségeik mind a nyári hadművelet, mind a hídfőcsaták, mind pedig a visszavonulás során rendkívül súlyosak voltak.
Az „Utóvédként a Donnál" című könyvsorozatunk III. kötete a 9. könnyű hadosztály 1942-1943. évi történetére vonatkozó, újabban összegyűjtött, vagy az első két -2014-ben kiadott - kötetből terjedelmi okokból kimaradt dokumentumokat (a korabeli hadiokmányokat, a harctéren vezetett magánnaplókat, a haza írt leveleket és tábori levelezőlapokat, a „doni poklot" túlélők visszaemlékezéseit, valamint az egykorú sajtótudósításokat) a nagykanizsai seregtest hadrendjének sorrendjében csoportosítva jelenteti meg. A könyv CD-mellékletét képező adattár - a Hadtörténelmi Levéltár Központi Irattárának névszerinti veszteségi személyi kartonjai és az állami halotti anyakönyvek alapján - teljességre törekedve tartalmazza a 9. könnyű hadosztály valamennyi, a keleti hadszíntéren 1942 áprilisa és 1943 májusa között elszenvedett személyi veszteségének adatait.

 

Oldalszám: 474

Kiadási év: 2017Kérdés felvetése a termékrőltöbb kategória


Helytörténet

Copyright 2019. All Right Reserved | ÁSZF | Adatvédelmi szabályzat