3 500 Ft1 000 Ft7 500 Ft1 800 Ft3 900 Ft3 500 Ft

Kereső

Kategóriák

VirtueMart
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

Jelentés: Az Ön böngészője nem engedélyezi a cookie fájlok használatát. A vásárláshoz mindenképpen szükség van erre a funkcióra. Módosítsa a böngésző beállításait!


Kiss András János: A salgótarjáni acélgyár története 1956-ban
Teljes méretű kép megtekintése


Kiss András János: A salgótarjáni acélgyár története 1956-ban

( Nógrád Megyei Levéltár )
Egységár (darab): 2 800 FtA forradalmárok, bár a marxi és lenini elveket ismerték, vagy legalábbis élt róluk valami idealizált kép a köztudatban, 1956 forradalma inkább ideológiamentes volt, mint szocialista. Még a nagyüzemi munkásság körében sem a kommunizmus reformja volt a cél. Idealisták voltak, nem ideologisták. Természetes, emberi igényeket szerettek volna kielégíteni. Nem elvek, hanem értékek mentén küzdöttek. Ezért tudott annyi embert egyesíteni a forradalom. Az ideológiamentesség azonban nem jelent programnélküliséget. Határozott, megfogalmazott elképzelések vezették ’56 forradalmárait.
A szavak és szólamok között azonban nehéz eligazodni. A forradalom szereplőinek igazi arcát tetteik mutatták meg. A történések pedig magukért beszélnek. Anélkül, hogy túlzottan általánosító megállapítást tennénk, nem feledve, hogy a személyes mozgatórugókat tökéletesen meg nem ismerhetjük, látva, hogy az indulatok mindenkiben magasra csaptak, bátran kijelenthetjük, hogy Salgótarjánban és az acélgyárban az utóbb „ellenforradalmárnak” bélyegzett személyek emberséges és becsületes módon küzdöttek természetes emberi értékekért, míg ellenlábasaikat elvakította az ideológia, a hatalomvágy. A félelem, az eltompított lelkiismeret gyűlöletet szült, a gyűlölet pedig pusztításban öltött testet.

 

Oldalszám: 139

Kiadási év: 2012Kérdés felvetése a termékrőltöbb kategória


Helytörténet