Nincs termék a kosárban!

Mánfai György (szerk.): A mediterráneum világa  Anatóliától az Atlanti-óceánig

Mánfai György (szerk.): A mediterráneum világa Anatóliától az Atlanti-óceánig

Cikkszám : S9789632972084
Kiadó:
Alexandra Kiadó
Fogyasztói ár7.950 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Keskeny sikátor a hófehér mészkőfalakból épült házak között: ablaktól ablakig kötél feszül, rajta színes ruhák száradnak a déli forróságban. Az álmos csendben néha megrebbennek a függönyök, itt-ott szól a tévé, az utcán csak turisták járnak, a helyiek éppen sziesztát tartanak.
Ez a mediterrán városkák mai képe, de vajon milyen lehetett kétezer évvel ezelőtt, a Római Birodalom idején? Mi a különbség és mi a közös a Földközi-tenger északi partjának települései között, Törökországtól Portugáliáig? És egyáltalán, mit nevezhetünk Észak-Mediterráneumnak?
Vannak, akik szerint az éghajlat, mások szerint a Földközi-tenger közelsége a mérvadó. Egyesek szerint Róma öröksége, mások szerint az olajfa elterjedése jelöli ki határait. Van, aki számára a szieszta intézményét jelenti, mások inkább a déli népek temperamentumát és vidámságát emelik ki. Egy azonban biztos: a térség rendkívül gazdag történelmi, kulturális és művészeti öröksége senkit sem hagy érintetlenül.
Olyan tájakra kalauzoljuk, amelyek közel állnak hozzánk, mégis teljesen más világot, más életformát testesítenek meg. Sokunk által kedvelt Horvátország tengerpartja, amely igazi mediterrán világ, ugyanakkor Portugália vagy Anatólia városai és emlékei már csak kevesek számára csengenek ismerősen. Könyvünkben a Mediterráneum északi peremén teszünk utazást, közel ötezer kilométert járunk be a Van-tótól Lisszabonig.
A kötet alkotói olyan tudós emberek, a pécsi egyetem oktatói, akik járatosak a térség természet- és társadalomföldrajzában, ugyanakkor rajonganak a fényképezésért, így hát tudják és meg is mutatják, mi az, amit nekünk is érdemes megismernünk, ha arra járunk.

Tartalom

ElŐSZÓ (DövényiZoltán)
A Mediterráneum északi partvidéke (ReményiPéter)
Földrészek között (WilhelmZoltán)
Tényleg kiszáradt a Földközi-tenger a múltban? (Kovács János)
Törökország (Wilhelm Zoltán)
Görögország (Wilhelm Zoltán)
Bulgária (Reményi Péter)
Bosznia-Hercegovina (ReményiPéter)
Horvátország (Reményi Péter)
Szlovénia (ReményiPéter)
Olaszország (Kovács János)    
Szardínia (Kovács János)
Korzika (Kovács János)
Spanyolország (KovácsJános)
Portugália (Kovács János)
UtÓSZÓ (Mánfoi György)

 

Oldalszám: 167

Kiadási év: 2010

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.