Nincs termék a kosárban!
Hol voltak és hova lettek mára a gőzmalmok, ha Budapest valaha a gőzmalmok városa volt? Miért lehetett világhírű a magyar liszt? Mi volt a titka a magyar őrlési technikának, melyet amerikai mérnökök is tanulmányoztak? Hogyan hatottak a malomüzemek működésére a politikai fordulópontok, rendszerváltozások?
A malomipar fontos kiindulópontja volt a magyar ipari fejlődésnek és Budapest „iparkodásának". Sorozatunk első kötete izgalmas időutazásra hívja az olvasót. Klement Judit gazdagon dokumentált, színesen megírt, hasznos ismereteket tartalmazó könyve nemcsak a 19-20. századi fővárosi malomipar történetéről ad átfogó képet, hanem a nagy vállalkozások koráról is.
Tartalom
Bevezetés
Budapest, a gőzmalmok városa
A születő nagyváros
Az egyesített főváros
Gőzmalmok a városban
A gőzmalom mint vállalkozás a 19. században
A gőzmalomipar kialakulásának feltételei
Az egyéni vállalkozásoktól a részvénytársaságig
Gőzmalmok a századvégen
A budapesti gőzmalmok gazdasági eredményei
A gabonától a lisztig
Technológiai alapok: meghajtás és őrlés
Ahogy a gabonából liszt lett: a magyar őrlés
A magyar liszt a nagyvilágban
A gőzmalmok társadalma
Vállalkozástörténeti alapok: cégek és vállalkozók
Alapítók, tulajdonosok, vezetők
Menedzserek, tisztviselők
Munkások, napszámosok
Élet a gőzmalomban
Munkarend
Hétköznapok
Ha jön a tűz...
Sztrájk és érdekképviselet
A háború és ami utána jött
A malmok és a nagy háború
Trianontól az államosításig
Milyen is volt a budapesti malomipar?
Függelék
Ábrák és táblázatok
Források és szakirodalom-
Kis malomlexikon
Képek és illusztrációk
Oldalszám: 163
Kiadási év: 2010