Nincs termék a kosárban!

Gergely Jenő: Gömbös Gyula

Gergely Jenő: Gömbös Gyula

Cikkszám : S9639205257
Kiadó:
Elektra Könyvkiadó
Fogyasztói ár1.250 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

A két világháború közötti Magyarország politikai berendezkedését három politikus határozta meg alapvetően: vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó, illetve a két miniszterelnök, gróf Bethlen István és Gömbös Gyula. Ennek megfelelően szól ki-ki ízlése, felfogása szerint Horthy-, Bethlen- vagy Gömbös-korszakról, jelölve ezzel az egész 25 éves periódust (1919-1945), vagy Bethlen gróf (1921-1931), vagy a murgai tanító fia (1932-1936) miniszterelnökségének idejét.
A vesztes háborútól vesztes háborúig tartó korszakban Horthy és Bethlen szerepe, felelőssége többé-kevésbé tisztázott, Gömbösé azonban a mai napig sem. Az utókor - úgy tűnik - rá osztotta a bűnbak szerepét, miközben Horthy és Bethlen már-már felmagasztosul. Így például volt, aki Gömböst a legnagyobb háborús bűnösnek nevezte. Többen a „totális fasiszta diktatúra" kiépítőjeként jellemezték.
De ki is volt valójában Gömbös Gyula? Milyen is volt a „Gömbös-korszak"? Mit és miért akart elérni e nagy hatású politikus? A könyv többek között ezekre a kérdésekre kínálja a választ.

 

Oldalszám: 155

Kiadási év: 1999

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.