Nincs termék a kosárban!

Fabó Beáta: Budapest katolikus templomépítészete a két világháború között

Fabó Beáta: Budapest katolikus templomépítészete a két világháború között

Cikkszám : S9786155635151k
Kiadó:
Budapest Fõváros Levéltára
Fogyasztói ár5.990 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

A főváros a két világháború közötti időszakban katolikus templomépítési programot hajtott végre. Ez jelentős tényező lehetett volna a városszerkezet és a városkép alakulásában. Mégsem hozta meg a lehetséges eredményt.
A kötet a kegyúri és az azon kívül eső, elsősorban egyházi templomépítést, annak hátterét és összefüggéseit tárja fel. Bemutatja, hogy a főváros (mint mecénás kegyúr és építési hatóság egy személyben), az egyházi hatóság, maguk az egyházközségek, az építésztervezők, a szakmai közélet, illetve a gazdasági-politikai viszonyok mennyiben befolyásolták a templomépítés alakulását, valamint hogy a korszak egyházi építését milyen hatalmas és összetett előkészítő munka előzte meg.

A kötet mögött hatalmas levéltári és egyéb forrásfeltáró munka áll. A levéltári iratanyag közelsége Fabó Beáta számára lehetővé tette eddig kevésbé vagy egyáltalán nem kutatott irategyüttesek szisztematikus átnézését. Az építészeti tervanyagot nemcsak a történész, hanem az építész szempontjai alapján is elemzi. Kiemelten foglalkozik a születendő templomok tervezési hátterével, az épületek elhelyezésével, városképben elfoglalt szerepével, a tervező megválasztásával, a stílus és anyag választásának okaival, az elhúzódó döntések hátterével. A szerző egyik fő célja volt, hogy a nagyszámú terv-és képanyag egyesítve, egy helyen megtalálható legyen. A kitűzött célt sikerült elérni: a tartalmában és kivitelezésében is impozáns kötet átfogó képet ad a két világháború közötti katolikus templomépítészetről, alapmunkának fog számítani a korszak egyházi építészetének kutatásához.

 

Oldalszám: 319

Kiadási év: 2021

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.