Nincs termék a kosárban!

Barta M. János:

Barta M. János: "...valamely Istenét, vallását, Királlyát és hazáját igazán szerető nemes ember..." Egy 17. századi főnemes, gróf Csáky István országbíró pályafutása

Cikkszám : S9789634893790
Kiadó:
ELTE BTK
Fogyasztói ár4.950 Ft
Ár / kg:

Csáky István (1635–1699) gróf a kora újkori Magyar Királyság fontos, még ha nem is legkiemelkedőbb jelentőségű szereplőinek egyike. Országbírói kinevezéséig (1687) a magyar rendi vezetés másodvonalába tartozott, alakját azonban éppen ez teszi igazán érdekessé.

Katonai és közigazgatási, politikusi tevékenységét ráadásul abban a felső-magyarországi (ez idő tájt igencsak viharvert) térségben fejtette ki, amelynek erőviszonyait egyszerre formálta a Habsburg Monarchia, az Erdélyi Fejedelemség és az Oszmán Birodalom jelenléte. Élete nagyobb részét az útkeresés, a részben kényszerű, egyúttal azonban jó helyzetfelmérő képességéről tanúbizonyságot tevő kompromisszumok megkötése jellemezte. Portréjának megrajzolása remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben a korábbinál több figyelmet kapjon az a középutat kereső, reálpolitikusi csoport, amely az ország jövőjét a rendi érdekek szem előtt tartásával, ám a Habsburg Monarchián belül, azzal szoros sorsközösségben látta biztosítottnak.

 

Oldalszám: 527

Kiadási év: 2021

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.