Nincs termék a kosárban!

Bárdi László: Homokba temetett karavánutakon - DVD-vel

Bárdi László: Homokba temetett karavánutakon - DVD-vel

Cikkszám : S9789639454637
Kiadó:
Masszi Kiadó
Fogyasztói ár4.990 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

"Homokba temetett városok" - írta hazánkfia, Stein Aurél az ősi Selyemút elfeledett világának felfedezéséről mintegy száz éve.
"Homokba temetett karavánutakon" - írja Bárdi László ebben a könyvében, amikor a Magyar Keletkutatás Alapítvány és a Duna Tv közös Selyemút-expedícióján társaival együtt követi a nagy előd nyomát.
Harmincöt és félezer kilométer - ebből csaknem tizenhatezer kilométer Belső-Ázsia területén - repülőn, vonaton, kisbuszon, tevén, motorcsónakon, terepjárón, tevén, öszvérfogaton és természetesen gyalogosan, harmincöt órányi filmfelvétel és mintegy háromezer fényképfelvétel - ezek röviden a kutatóút formális teljesítményei. A szakmai tapasztalatokat a szerző - a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézete Ázsia Központjának alapító igazgatója - ebben a könyvben foglalja össze.
A legendás ősi Selyemút mintegy másfélezer éven át kötötte össze Távol-Keletet Európával, első alkalommal teremtett rendszeres kereskedelmi és kulturális kapcsolatot olyan országok és civilizációk között, amelyek rendkívül keveset tudtak egymásról.
Valójában azonban még most sem tudunk eleget erről a távoli világról, ezért indokolt, hogy a szerző nem csupán a múlt, hanem a jelenkor bonyolult, számunkra nem mindig áttekinthető világát is érthetőbbé kívánja tenni.
A magyar expedíció a nyugati emberek, sőt még a nyugati utazók számára is alig ismert térségeket - a keleti Selyemút teljes útvonalát és összes elágazását, Kara Hoto rejtélyes városát, Dzsungáriának ismeretlen türk szobrait, a Takla Makan sivatag romvárosait és oázisait - kereste fel, hogy ott a népvándorlás nyomait, a hunok emlékeit, az egykori lovas nomád népek mai életét tanulmányozhassa. A nagy magyar orientalisták, mindenekelőtt Stein Aurél kutatásait követve különös hangsúlyt kaptak a magyar vonatkozások. Az útleírás hitelességét erősíti a helyszínen készített számos fénykép, a szakmai tapasztalatok egybevetése a legfrissebb kínai kutatásokkal és tanulmányokkal, valamint a szerzőnek a belső-ázsiai térségben másfél évtized alatt megtett 22 útja.

Tartalom

Az alvó óriás földjén (Balogh Júlia
Tervezés, szervezés - végkimerülésig    
Örök város - Tiltott város - világváros: Peking    
A leghosszabb út is egyetlen kis lépéssel kezdődik    
Akik túlélték a történelmet: yugurok a Qilian-hegységben    
Az eltűnt Tangut Birodalom nyomában    
A művészetek ősi szentélye: Dunhuang    
Ahol a kisebbség lett a többség: oázisok - nagyvárosok    
Belső-Ázsia ünnepnapjai    
Tegnapi fővárosból mai romváros    
Ami rejtve maradt a nyugati szemek elől    
Hunok, türkök utódai    
Nyugati expedíciók mesebeli célpontja: Kashgar    
Irány: Pamír    
A Takla-Makán sivatag déli szakaszán    
Átkelés a sivatagon    
Minden jó, ha a vége jó    
Epilógus    
Térképek

 

Oldalszám: 256

Kiadási év: 2005

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.