Nincs termék a kosárban!

Somos András: A paprika

Somos András: A paprika

Cikkszám : S963052658
Kiadó:
Akadémiai Kiadó
Fogyasztói ár4.500 Ft
Ár / kg:

Hazánk zöldségtermesztésének egyik legjelentősebb ága a paprikatermesztés. A szerző ugyanilyen című monográfiájának első kiadása óta több mint másfél évtized telt el, s azóta számos új eredmény született a paprikatermesztés és a tudományos kutatás terén. Az új eredmények feldolgozásával módosított és bővített kiadás elsősorban a termesztési gyakorlat igényeit veszi figyelembe. Részletesen tárgyalja a tápanyag-utánpótlás és a trágyázás kérdéseit, a trágyázás irányelveit. Behatóan foglalkozik a paprika termesztés technológiájával, ezen belül az étkezési paprika szántóföldi termesztésével, a korai szabadföldi termesztéssel, a hajtatással és a fűszerpaprika termesztésével. Ugyancsak részletes anyagot nyújt a monográfia a paprika betegségeiről és állati kártevőiről, és megjelöli a védekezés módjait. A kutatók és az oktatók számára szintén jelentős adatbázist és útmutatást nyújt.

Szinte olvasatlan állapotú használt könyv, szerzői dedikációval.

Tartalom


A PAPRIKA TÖRTÉNETE ÉS JELENTŐSÉGE
A paprika neve és termesztésének története
Elnevezése
őshazája és elterjedése
Elterjedése, termesztése és felhasználása Magyarországon ..
A paprika termesztésének helyzete a világon
A paprika kémiai összetétele és táplálkozási értéke
Vitaminok
Kapszaicin
Festékanyagok
Szénhidrátok
Egyéb anyagok
A PAPRIKA NÖVÉNYTANI JELLEMZÉSE ÉS FONTOSABB FAJTÁI
A paprika helye a növények rendszerében
A Capsicum-nemzetség rendszertani helye
A Capsicum-fajok rendszerezése
A Capsicum annuum L. alakkörébe tartozó változatok és fajták csoportosítása
A paprika külső alaktani tulajdonságai
A csíranövény
A gyökérzet
A hajtásrendszer
A levélzet
A virág
A termes
A mag
A paprika belső alaktani tulajdonságai
A gyökérzet
A hajtásrendszer
A levélzet
A virág
A termés
A mag
A fajtakiválasztás irányelvei és a fontosabb paprikafajták
A fajtakiválasztás irányelvei
Néhány adat a paprikafajták történetéből
Étkezési paprikafajták
Fűszerpaprika-fajták
A FONTOSABB ÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐK HATÁSA
A PAPRIKA ÉLETFOLYAMATAIRA
Bevezető
A fény
A fényintenzitás és a fény tartam hatása
A fény összetétele
A hő
A víz
A transpiráció és a transpirációs együttható
A vízfogyasztási együttható
A vízellátás hatása a paprika fejlődésére és növekedésére
A tápanyag
A nitrogén
A foszfor
A kálium
A kalcium
A magnézium
A nátrium
A makroelemek pótlása levélelemzés alapján
A vas
Mikroelemek
A széndioxid (C02)
A paprika anyagcsere-folyamatainak néhány jellemzője
Az ozmotikus érték alakulása sós közegben
A fotoszintézis és a légzés
A PAPRIKA TERMESZTÉSE
A termesztéstechnológia irányelvei
Az étkezési paprika szabadföldi termesztése
A termesztő terület kiválasztása és előkészítése
A növényváltás és a trágyázás rendszere
Talaj előkészítés
Szaporítás
Vetés előtti magkezelés
A magvetés ideje és módja
A palántanevelés néhány általános szabálya
Az állománysűrűség meghatározása
A tenyészidő során esedékes ápolási munkák
Öntözés
Tápanyagpótlás a tenyészidőben (fejtrágyázás)
A gyomok irtása
Növényvédelem
Talaj ápoló munkák
Az étkezési paprika termesztése végleges helyre való magvetéssel
A szedés, az osztályozás és a csomagolás
Korai szabadföldi termesztés
Hajtatás
Hajtató létesítmények
A hajtatásban használt fajták fontosabb jellemzői
Szaporítási munkák
Ápolási munkák
Különleges hajtatási módszerek
A növényfajok váltásának lehetősége a paprikahajtatással
hasznosított létesítményekben
A paprika őszi hajtatása
A fűszerpaprika termesztése
Elhelyezése a vetésforgóban
A tápanyagpótlás irányelvei
Talaj előkészítés
Szaporítás
Szaporítás palántaneveléssel
Szaporítás végleges helyre való magvetéssel
Ápolási munkák a tenyészidőben
A termés betakarítása és utóérlelése
A PAPRIKA NEMESÍTÉSE ÉS MAGTERMESZTÉSE
Nemesítés
Nemesítési feladatok
A paprika genetikája
Egyes fontosabb tulajdonságok öröklődése
A virágzás és a termékenyülés
Nemesítési módszerek
A szelekciós nemesítés
A keresztezéses nemesítés
Betegségellenálló fajták előállítása
A heterózis felhasználása a paprika nemesítésében
Fajtafenntartó nemesítés (szuperelit vetőmag előállítása)
Magtermesztés
A magtermesztés néhány sajátossága
A hibrid fajták magtermesztése
A paprikamag tárolása
A PAPRIKA BETEGSÉGEI ÉS KÁRTEVŐI
Nem fertőző betegségek
Napégés
Homokverés
Jégverés
A paprika ödémája
A bogyók felrepedése
Rendellenes alakulások
Vírusos betegségek
Paprikamozaik
A paprika bokrosodása
A paprika tarkalevelűsége
Mikoplazmás betegség
A paprika sztolburja
Baktériumos betegségek
A paprika pszeudomonászos lágy rothadása
A paprika xantomonászos levélfoltossága
Gombás betegségek
A paprika rizoktóniás palántadőlése
Verticilliumos tőhervadás
Fuzáriumos tőhervadás
Paprika lisztharmat
Botritiszes szár- és termésrothadás
Szklerotiniás rothadás és fonnyadás
Kolletotrihumos termésfoltosság és rothadás
Alternáriás szárazrothadás
Élősködő növények okozta betegségek
Nagy aranka
Állati kártevők
Szabadföldi gyökérgubacs-fonálféreg
Gyökérgubacs-fonálféreg
Kerti meztelencsiga
Lótücsök
Üvegházi molytetű
Levéltetvek
Sárga burgonya-levéltetű
Fekete bükköny-levéltetű
Kukoricamoly
Vetési bagolypille
Somkóró bagolylepke
Kerti bársonylégy
Kétfoltos takácsatka
Egyéb állati kártevők
Irodalom
Névmutató
Tárgymutató

 

Oldalszám: 395

Kiadási év: 1981

 

 

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.