Nincs termék a kosárban!

Demeter Zayzon Mária: A budapesti népesség nemzetiségi, etnikai arculata - honos népcsoportok és bevándorlók

Demeter Zayzon Mária: A budapesti népesség nemzetiségi, etnikai arculata - honos népcsoportok és bevándorlók

Cikkszám : S9634505260
Kiadó:
Szerzői kiadás
Fogyasztói ár1.700 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Budapest lakosságának nemzetiségi-etnikai arculata rendkívül színes. Talán lehetetlen is teljes képet adni róla. Egykor, helyzetétől fogva, „a város történelmi viharok csomópontjában állandóan pusztult és épült. Épületek és városrészek tűntek el és bukkantak fel. Embercsoportok, népcsoportok, foglalkozási ágak tűntek el és jöttek újak, mások A város befogadta az újonnan jöttekét, mert szüksége volt rájuk és egymás mellé tudott rendezni mindenkit, a sváb földművest és a bolgár kertészt, a görög menekülteket és az őslakosokat.
Ez a jóértelmű ekletika, a befogadás és ötvözőképesség együttese az a jelleg, ami már történelmileg meghatározódott. Ez teheti képessé a várost a legújabbkori regionális feladatának betöltésére, itt, kelet és nyugat határán."
Azon kívül, hogy Magyarországon az elmúlt néhány évben több szociológiai jellegű nemzetiségkutatás zajlott, ezek majdnem mindig és kizárólag vidéken, falusi településeken zajlottak.
Városon és átfogó léptékben adatgyűjtő, problémafeltáró, minden budapesti nemzeti és etnikai kisebbségre, honos és bevándorló népcsoportra kiterjedő, a város területi egészét megcélzó kutatás mind eleddig nem történt. Ezt részben talán indokolja az a kezdeti módszertani nehézség, amelybe bármely ilyen típusú kutatás ütközik: a nemzetiséghez tartozó lakosság - különösen a városi nemzetiségi lakosság - valós számarányainak „ letapogatása ”.

 

Oldalszám: 192

Kiadási év: 1994

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.