Nincs termék a kosárban!

Enyedi Zsolt (szerk.): A népakarat dilemmái - Népszavazások Magy

Enyedi Zsolt (szerk.): A népakarat dilemmái - Népszavazások Magy

Cikkszám : 9789638737632
Kiadó:
Századvég Kiadó
Fogyasztói ár3.238 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Lehetséges-e a nép közvetlen uralma? Milyen okok állnak a népszavazások egyre gyakoribb kiírása mögött mögött? Jobb minõségû döntések születnek a referendumokon, mint a parlamentekben? Felülírhatja-e a szavazók döntése a képviselõk lelkiismereti szabadságát?
A fenti kérdésekre választ keresõ normatív és intézményi elemzések ezúttal olyan politológiai, szociológiai és politikai pszichológiai tanulmányokkal egészülnek ki, melyek azt mutatják meg, hogy mennyiben vagyunk képesek élni a közvetlen demokrácia eszközeivel, és hol húzódnak manipulálhatóságunk határai.
Az írások többségének középpontjában a 2008-as "háromigenes" népszavazás áll. A kötetbõl megtudható, hogy mi motiválta a magyar polgárokat a részvételre, illetve a távolmaradásra, az "igen"-nel, illetve a "nem"-mel való szavazásra, vagy a véleményük kampány alatti megváltoztatására. A tanulmányok nemcsak arra keresik a választ, hogy a népakarat érvényre juttatásának mi a legjobb módja, hanem arra is, hogy miként lehet a közvéleményt torzításmentesen feltérképezni. A kötet beszámol egy friss, nemzetközi viszonylatban is egyedülállóan komplex, sok ezer ember megkérdezésére és párhuzamosan alkalmazott módszerek sokaságára támaszkodó kutatás eredményeirõl. A nemzetközi összehasonlító politikatudomány és a magyar társadalomtudomány kutatóiból álló szerzõgárda egyaránt bemutatja a politikai viselkedés sajátosságait, a közvélemény-kutatások buktatóit és újabb lehetõségeit.

 

Oldalszám: 334

Kiadási év: 2009

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.