Nincs termék a kosárban!

Keszler Borbála - Tátrai Szilárd (szerk.): Diskurzus a grammatik

Cikkszám : 9789639902176
Kiadó:
Tinta Kiadó
Fogyasztói ár2.800 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

A Diskurzus a grammatikában - grammatika a diskurzusban címû tanulmánykötet az azonos címmel 2008 novemberében megrendezett konferencia elõadásainak kibõvített, részletesebben kidolgozott változatait tartalmazza. Bár tematikus hangsúlyai mások, jelen kötet a Szöveg, szövegtípus, nyelvtan (Tinta Könyvkiadó, 2008) címû kötetben megkezdett szakmai diskurzust kívánja folytatni.
A funkcionális és kognitív nyelvészeti irányzatok kidolgozásával, továbbá a diskurzus közegének és a korpuszadatoknak a bevonásával a grammatika különbözõ területei a beszélt nyelvi jellemzõknek egyre nagyobb szerepet tulajdonítanak. A kötet célja, hogy ezzel összefüggésben bemutassa az elméleti és módszertani kihívások eddigi eredményeit, az új típusú korpusz- és diskurzusadatokkal tovább árnyalja a grammatika kategóriáit, és termékeny vitára késztessen.  

A kötet tanulmányai - a konferenciához hasonlóan - négy nagyobb téma köré szervezõdtek:

1. Beszélt nyelvi tényezõk a grammatikában;

2. Grammatikai modellek, grammatikai szempontok, grammatikai jelenségek;

3. Szemantikai szerkezetek a mondatban és a diskurzusban;

4. Grammatikai egységek a pragmatika és a diskurzuselemzés nézõpontjából.

A harminckilenc tanulmány szerzõi között megtaláljuk a tapasztalt, nagy életmûvet létrehozó nyelvészeket, a középnemzedék tagjait és a tehetséges fiatal kutatókat is. Az írásaikból összeálló kötetet legfõképpen azoknak a kutatóknak, tanároknak, egyetemi hallgatóknak ajánljuk, akik érdeklõdnek a grammatikai egységek diskurzusbeli mûködése iránt.

 

Oldalszám: 372

Kiadási év: 2009

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.