Nincs termék a kosárban!
Tartalom Előszó (Kós Károly) |
|
Bevezetés | |
Gyergyó népéletének alakulása | |
Gyergyó néprajzi megismeréséről | |
Gyergyó történeti néprajzáról | |
A gyűjtögető gazdálkodás hagyományai Gyergyóban | |
Természeti és történeti adottságok | |
A fák és melléktermékeik a gyűjtögetésben | |
Vadgyümölcsök (cserjék) | |
Gyógynövények | |
Gombák | |
Gyergyószentmiklós és környéke határhasználatáról | |
A termőföld meghódítása és az erdőtakaró változásai | |
A határ képének alakulása | |
A határ belső rendjének biztosítása | |
Az erdei legelők használata | |
A kerti vetemény- és gyümölcstermesztésről | |
A magashegyi földművelés gyergyói emlékei | |
Az állati termékek hasznosítása Gyergyóban | |
A méz és viasz hasznosítása | |
A vadászat (solymászat) és halászat jelentősége az élelmezésben, ruházkodásban | |
A tejtermékek | |
Az esztenatársaságok működésének szabályai és szokásai | |
A mészárosság | |
A mészároskodás joga | |
Az állatvágások és a mészárszékek helyei | |
Vágóállatok | |
Vágás, nyúzás, húsfeldolgozás | |
A bőr kezelése a mészárosok által | |
A mészárosság készítményei | |
A tímárság emlékei | |
A bocskorkészítés | |
A csizmadiaság | |
A gyapjú és a kecskeszőr feldolgozása | |
Kalaposság és egyéb mesterségek | |
A vízhasználat és vízimolnárság gyergyói emlékei | |
A vízrajzi viszonyok alakulásáról | |
A vízhasználati jog | |
A vízmedrek karbantartása | |
A vízhasználat és a lakosság | |
A vízzel hajtott szerkezetek területi elhelyezkedése | |
A vízimalmok birtoklási formái | |
A vízimalmok szerkezeti felépítése | |
Az őrlés | |
A molnárok mellékfoglalkozásai | |
A deszkametszés múltjából | |
A vízifűrészek megjelenése és elterjedése | |
A vízfűrészek birtoklása | |
A vízfűrészek szerkezete | |
A termelékenység, deszkafajták és értékesítés | |
Gyergyói adatok néhány szakosított foglalkozás ismeretéhez | |
Kovácsmesterség | |
Tégla- és cserépkészítés | |
Fazekasság, csempekészítés | |
Mészégetés | |
Kőfaragás | |
Kőművesség | |
Famunkák | |
Képírók | |
Kéményseprés | |
Kenyérsütés | |
Szeszes italok főzése | |
Cséplőgépesség | |
Az árucsere néprajzából; gyergyói szekeresek, tutajosok, vásárosok | |
Szekerezés - szekeresség | |
A gyergyói tutajozás emlékei | |
A vásárok és a vásározás | |
Gyergyószentmiklós településnéprajzához | |
A középkori település | |
A XVIII-XIX. századi településkép | |
A városközpont és műemlékei | |
Az 1848 utáni településkép | |
A tízesekről | |
A kerítések, kapuk, hídak, kutak, keresztek | |
Gyergyószentmiklósi adatok az erdélyi öreménység történeti néprajzához | |
Az erdélyi örmény telepek történeti-néprajzi kutatásának hagyományai | |
A megtelepülés körülményei | |
A családok számának alakulása | |
Az örmények helyi közigazgatási szervezetei | |
A kereskekdők | |
A céhekről; a társadalmi élet emlékei | |
Családnevek | |
Szokásvilág | |
A foglalkozással kapcsolatos hiedelmek | |
A téli napforduló körüli és újévi szokások | |
Mulatságok | |
Lakodalmi szokások | |
Halálozás, temetkezés | |
Viselettörténeti adatok | |
A lakás | |
A táplálkozásról és ételekről | |
Gyergyó egykori népéletéből | |
Vidámságok, mulatságok | |
Viselet- és viselkedéstörténeti vonatkozások | |
Népi jeladási rendszerek | |
A ditrói madáreresztés | |
Halálozás, temetkezés | |
A temetők | |
Függelék | |
Adatközlők | |
Rövidítések | |
Gyergyó helyismereti-néprajzi bibliográfiája | |
Könyvészeti anyag | |
Levéltári források
Oldalszám: 284 Kiadási év: 1994 |