Nincs termék a kosárban!

Klitsie-Szabad Boglárka,  Varga Norbert:  Hét esztendő, hét szempillantás  Csipkés Vilmos és más arlói mesemondók meséi

Klitsie-Szabad Boglárka, Varga Norbert: Hét esztendő, hét szempillantás Csipkés Vilmos és más arlói mesemondók meséi

Cikkszám : 9786155927225
Kiadó:
Hagyományok Háza
Fogyasztói ár6.000 Ft
Ár / kg:

Impozáns eredményt hozott Klitsie-Szabad Boglárka és Varga Norbert recens terepkutatása: „felfedezték” a Barkóság, Palócföld és a Kárpátmedence egyik utolsó kiemelkedő mesemondó egyéniségét, a legkülönfélébb kalandokat kiálló hősök csodás világát megjelenítő tündérmesék előadóját, Csipkés Vilmost, az arlói mesemondót.
A róla szóló kötetben - követve az egyéniségkutató iskola hagyományait - komplex módon mutatják be a mesemondást mint közösségi eseményt, a mesét nyelvezetében, szerkezetében és előadásmódjában magas esztétikai fokon megformáló mesemondót és a felnőtteknek szóló meserepertoárját. A 85 éves korában váratlanul elhunyt Csipkés Vilmos, magyar anyanyelvű cigány mesemondó a népmesekincs archaikus rétegét képező tündérmesék egyedi megformálásáért 2019-ben elnyerte a Népművészet Mestere díjat.
A kötetben olvasható 36 mese digitális filmanyag formájában is hozzáférhető. A Csipkés család és az arlói cigányság narratív folklórjának behatóbb megismerésére a Bodgál Ferenc és Kiss Gabriella néprajzkutatók által gyűjtött további 11 mese ad lehetőséget. A kiadvány a tudományos igényű érdeklődők, a revival mesemondók és a Berzelem király, Hittonóber, Beborított Borbála és más mesehősök kalandos történeteire kíváncsi nagyközönség számára egyaránt érdekes olvasmány.
A NÉPRAJZI KIADVÁNY A NÉPMESEFELVÉTELEK HITELES LEJEGYZÉSÉT TARTALMAZZA. NÉHÁNY MESE OBSZCÉN TARTALMI ÉS NYELVEZETBELI SAJÁTOSSÁGA MIATT 18 ÉV ALATTIAKNAK NEM AJÁNLOTT!

 

Oldalszám: 360

Kiadási év: 2022

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.