Nincs termék a kosárban!

Karácsony Zoltán (szerk.): Magyar táncfolklorisztikai szöveggyűjtemény I-II.

Karácsony Zoltán (szerk.): Magyar táncfolklorisztikai szöveggyűjtemény I-II.

Cikkszám : S963956737X
Kiadó:
Gondolat Kiadó
Fogyasztói ár9.950 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Magyar ​táncfolklorisztikai szöveggyűjtemény I.
Ebben a kötetben a tudományos igénnyel fellépő táncfolklorisztikai műveket szerettük volna összeválogatni olymódon, hogy a tanulmányok a főbb kutatási módszereket, megközelítési módokat is bemutassák. A 33 dolgozatból összeállított első részben a korai magyar néptánckutatás minden jelentősebb kutatójának fontosabb művei megtalálhatók.

Magyar ​táncfolklorisztikai szöveggyűjtemény II./A
E kötet célja, hogy – a ma már nehezen hozzáférhető cikkek újraközlésével – bemutassuk a 20.század második felében folytatott néptánckutatás főbb irányzatait, megközelítési módjait. Ezért olvasókönyvünk folytatását tematikusan és időben meg kellett osztanunk. Először az 1945–1975 között megjelent kutatási beszámolókat és a táncok funkcionális életét bemutató tanulmányokat adjuk közre, és ezt követi majd a tánczenei és formai elemző kötet.

Magyar ​táncfolklorisztikai szöveggyűjtemény II./B
A magyar táncfolklorisztika második világháború utáni sikertörténete elsősorban a táncok formai elemzésének elméleti-módszertani kidolgozásához, publikálásához és nemzetközi elfogadtatásához fűződik. Az intézményes keretek között meginduló néptánckutatás számára né hány év gyűjtőmunka után oly mennyiségű anyag állt rendelkezésére, melyre az ilyen jellegű kutatás nyugodtan támaszkodhatott. Bár a strukturális-morfológiai néptánc elemzés módszertana az elmúlt évtizedekben nem merevedett meg, alapjai ezen időszak eredményeihez nyúlnak vissza. Olvasókönyvi sorozatunk II./B kötete e tanulmányokból nyújt egy csokorra valót, amelyek méltóképpen képviselik a magyar néptánckutatás szerkezeti elemezésének elméletét és gyakorlatát.

 

Oldalszám: 302+448+375

Kiadási év: 2004, 2006, 2014

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.